Vanaf 1 oktober 2021 legaal om online te gokken in Nederland door het invoeren van de wet Kansspelen op afstand (Koa). Een slechte ontwikkeling voor gokverslaafden, maar uiterst lucratief voor de gokbedrijven zelf.

Meer online gokkers in Nederland

Vrijwel direct na de legalisering werden op allerlei manieren reclame gemaakt voor het online gokken: op tv, de radio, op bushokjes en bovenal op het internet – met bekende Nederlanders, zoals Andy van der Meijde. Op 1 januari van dit jaar zou daar een verbod op komen, maar dat is vooruit geschoven naar 1 juli. Deze nieuwe regeling is in het leven geroepen om kwetsbare groepen, waaronder voornamelijk kinderen en gokverslaafden, te beschermen tegen de risico’s van online gokken.

Dat lijkt een steeds grotere groep te worden. Het aantal accounts van online gokkers is in de tweede helft van vorig jaar ruim verdubbeld naar 860.000, maar het werkelijke aantal ligt beduidend hoger, aangezien spelers meerdere accounts mogen hebben.

Online gokken-02

Of mensen daadwerkelijke verslaafder raken is lastig te zeggen volgens marktonderzoeksbureau Ipsos. Maar dat komt omdat er geen landelijk cijfers worden bijgehouden van de hoeveelheid verslaafden. Wel openen er steeds meer ‘gokverslavingsklinieken’. Bovendien komen verslaafden uit schaamte niet gauw uit voor hun verslaving. Onder wie voornamelijk mannen.

Omzet schiet door het dak

Als gevolg van de nieuwe wet zien gokbedrijven in Nederland hun omzet over de kop gaan. Zo verdiende de Nederlandse Loterij in 2021 bijna € 100 miljoen meer dan in het jaar daarvoor. En deze trend is door de jaren heen alsmaar gestegen. Sterker nog: sinds de legalisering verdiende gokbedrijven in Nederland maar liefst € 1,1 miljard bruto.

In januari alleen al werd er zo’n € 124 miljoen verdiend, een stijging van 39% ten opzichte van dezelfde maand in 2020. Hoewel er sporadisch verhalen opduiken van mensen die de jackpot winnen, moeten de meesten genoegen nemen met verlies. Zo bedraagt het gemiddelde verlies per account (!) € 143 per maand, schrijft de NOS.

Allemaal geen verassingen voor René Jansen, voorzitter van de Kansspelautoriteit (Ksa). Hij zag direct in dat de legalisering voor een stevige groei van de markt zou zorgen. Wel maakt hij zich zorgen voor extreem spelgedrag. We kennen allemaal wel de verhalen van verslaafden die meerdere tonnen vergokte en daardoor opgezadeld zitten met een krankzinnige schuld. Daar moeten volgens Jansen iets aan gedaan worden.