Het is onmisbaar en een kenmerkend onderdeel van ons hedendaagse bestaan: WiFi. Het is de draadloze internetverbinding waar we al onze devices mee verbinden en ondertussen niet meer zonder kunnen. De wieg van uitvinder van WiFi stond gewoon in Nederland. De inmiddels 66-jarige Amsterdammer Cees Links wilde al jarenlang draadloze netwerkverbindingen voor computers maken. Het mondde uit in een succes dat zijn weerga niet kent.

Het ontstaan van Wifi

Volgens Links ontstond het idee simpelweg toen hij tezamen met een zakenpartner een versnapering haalde bij een patatkraam. De twee sparden over en weer, en waren van mening dat het veel handiger zou zijn als computers draadloos waren. “Computers werden in die tijd al kleiner, dan moest minder – of geen – ruimte voor kabels toch ook mogelijk zijn. Bovendien, de telefoons in huis waren al draadloos”, zo vertelt Links over het prille begin.

Contact met Apple en Steve Jobs

Draadloos netwerken kon dus al eind jaren ’80, maar de standaard was het allesbehalve. Vervolgens hadden zij direct in de smiezen dat hun idee een wereldwijde standaard en frequentie moest hebben.

En met precies die gedachte in het achterhoofd stapte Links naar Apple. Het eerste contact met de techgigant vond plaats in 1991. Apple vond Links’ idee ‘leuk en aardig’, maar ze werden afgewimpeld en er werd gezegd dat Links terug moest komen als zijn idee de wereldwijde standaard was. Een stimulans, waar Links zich in eerste instantie richtte op draadloze kassa’s en mobiele uitcheckunits in de autoverhuursector.

Dat bleek zijn vruchten af te werpen, want Apple klopte eind jaren ’90 zelf aan. “Eén van de luitenants van topman Steve Jobs belde met de vraag of we onze uitvinding de daaropvolgende maandag aan Steve Jobs konden presenteren. Hij bleek geïnteresseerd te zijn.” Het idee werd gelijk geïmplementeerd in de iBook’s, die Apple in 1999 uitbracht. Jobs wilde die hedendaagse MacBooks draadloos hebben, en zo geschiedde.

Links voelt zich nog altijd vereerd dat hij zijn uitvinding overal terugvindt en ziet. De naam ‘WiFi’ werd overigens bedacht door zijn vrouw. Oorspronkelijk stond het voor wireless fidelity, oftewel draadloze trouw. Maar de naam staat nu betekenisloos op zichzelf. Evenals het gebruik.