Eten speelt een belangrijke rol in de Italiaanse cultuur en wordt beschouwd als een kunstvorm. En daar moet men niet mee sollen. Helaas voor de Italianen zijn kant-en-klare pizza’s in de supermarkt nu goedkoper dan het verse werk, maar we kunnen het ons amper voorstellen dat Italianen die concessie maken.

Trouble in paradise

Maar hoe komt dit allemaal tot stand? Nou, wegens aanhoudende droogte in Zuid-Europa is olijfolie een stuk duurder geworden. Spanje is de grootste producent van de hele wereld, maar momenteel heerst daar verwoestende droogte. Om toch centjes te blijven verdienen hebben ze daar de prijzen omhoog gegooid. Op het moment van schrijven is olijfolie maar liefst 27 % duurder dan afgelopen jaar.

Pizza prijzen-01

Olijfolie is een essentieel onderdeel van diverse geruchten, waaronder de pizza. In de 17e eeuw werd de eerste melding gemaakt van pizza’s in Napels, waarvan er ondertussen drie zijn opgenomen in de cultureel werelderfgoedlijst van Unesco, waaronder uiteraard de margherita. Er staan ondertussen meerdere dranken en gerechten op de Unesco-werelderfgoedlijst, zoals ook Turkse koffie, Franse baguette en Kroatische peperkoek.

Italianen en toeristen moeten meer betalen voor pizza’s

Zakenblad Bloomberg houdt een zogenoemde Pizza Margherita-index bij, waaruit dat allemaal blijkt. “De totale kosten om thuis een pizza te maken zijn nu al acht maanden op rij minstens 20% hoger dan een jaar eerder”, wordt er geconcludeerd. “Het laat zien dat zelfs nu de inflatie daalt en de stijging van de energierekening vertraagt, Italië kwetsbaar blijft voor een reeks grondstoffenschokken die zelfs de meest elementaire basisbehoeften voor gezinnen treffen.”

Olijfolie wordt gebruikt bij talloze iconische gerechten. In Italië voornamelijk bij pasta’s, pizza’s en broodjes met vlees en burrata. Om maar iets te noemen. Vooral de oplopende prijs van pizza zal bij Italianen in het verkeerde keelgat schieten. Bovendien is olijfolie niet de enige boosdoener. Ook mozzarella (27%), meel (17,6%) en tomaten (13%) zijn in prijs gestegen.