Er is een nouveau riche die heeft toegeslagen en zojuist een ongekend grote belastingbetaling heeft verricht. Een mysterieuze multimiljardair heeft namelijk maar liefst $ 7 miljard aan belastingen afgedragen, waarmee hij de grootste belastingbetaling in de geschiedenis van de Verenigde Staten op zijn naam heeft gezet.

$ 7 miljard aan belastingen

Eerder deze week ontdekte het Amerikaanse Ministerie van Financiën de ontzettende grote storting in de categorie “erf- en schenkbelasting”. De overboeking werd voor het eerst opgemerkt door John Ricco, een econoom bij Wharton. Hij dacht in eerst instantie dat het ging om een vergissing, maar een woordvoerder van het ministerie van Financiën heeft bevestigt dat het wel degelijk klopt.

Even ter verduidelijking: successie- en schenkingsrechten worden betaald over activa die van de ene persoon op de andere worden overgedragen. Zo kan het bedrag een gift zijn, afkomstig zijn van een overlijden, een geschenk aan een familielid, een scheiding van een niet-Amerikaans staatsburger of een niet-Amerikaanse miljardair die belasting betaalt aan de VS.

Speculatie over de identiteit van de vermogende belastingbetaler

Deze weergaloze daad heeft in de financiële wereld tot opschudding geleid en experts en nieuwsgierigen proberen te achterhalen wie deze anonieme miljardair zou kunnen zijn. En hoe deze persoon zo lang buiten het zichtveld heeft kunnen blijven. Aangezien de persoon die hiervoor verantwoordelijk anoniem is gebleven vanwege strikte privacywetten, wordt er hevig gespeculeerd over zijn identiteit. Bovendien zijn er een aantal mogelijkheden.

Edward ‘Ned’ C. Johnson III was de enige Amerikaan die in 2022 stierf met meer dan $ 10 miljard, maar dat is niet voldoende om aan die $ 7 te voldoen. Volgens berekeningen van het Tax Policy Centre, een Amerikaanse denktank, zou het individu dat geld heeft gestort een vermogen van minstens $ 35 miljard hebben gehad.

Hij valt dus af. Misschien is het wel wijlen Dietrich Mateschitz, de Oosterse oprichter van Red Bull die afgelopen jaar kwam te overlijden, maar de kans is klein. In de media valt ook sporadisch de naam van casinomagnaat Sheldon Adelson. Hij stierf in 2021 en liet een geschat fortuin achter van zo’n $ 35 miljard.