In Dubai is het bijna een sport geworden om records te breken. Alles lijkt duurder, groter, hoger en sneller te moeten. Tijdens een veiling van Emirates Auction LLC werd opnieuw een record verbroken. Een speciale kentekenplaat (P7) leverde namelijk maar liefst € 14 miljoen op.

Totale veilingopbrengst van bijna € 25 miljoen

“Zestien jaar geleden werd in Abu Dhabi een wereldrecord gevestigd toen een kentekenplaat werd verkocht voor Dh52,5 miljoen. Gaan we een nieuw wereldrecord vestigen?”, vroeg de gastheer zich af. Een terechte vraag, want de gemoederen waren liepen hoog op toen de kentekenplaat ‘P7’ aan de beurt was.

‘P7’ ging onder de hamer in het Four Seasons hotel in Jumeirah en overtrof alle verwachtingen. “We zijn trots om aan te kondigen dat de liefdadigheidsveiling ‘Most Noble Numbers’, georganiseerd door Emirates Auction, een nieuw wereldrecord heeft neergezet en is opgenomen in het Guinness Book of Records!”, schrijft het veilinghuis op social media. “Plaat nummer P7 werd verkocht voor maar liefst 55 miljoen dirhem, waarmee het het duurste nummer ter wereld is.”

De volledige opbrengst van omgerekend bijna € 25 miljoen zal gedoneerd worden aan een wereldwijd voedselinitiatief dat is opgericht door Sheikh Mohammed bin Rashid, de minister van defensie van de Verenigde Arabische Emiraten én de emir van Dubai.

Kentekenplaat ‘P7’ is opgenomen in het Guinness Book of Records

De Khaleej Times schrijft dat de biedingen op de gewilde ‘P7’-plaat op zaterdagavond startten bij 15 miljoen VAE-dirham (€ 3,7 miljoen), maar schoten snel omhoog tot meer dan 30 miljoen VAE-dirham (€ 7,5 miljoen).

Mensen die niet bekend of vertrouwd zijn met de subcultuur, zouden het wellicht absurd vinden dat er enorme bedragen worden uitgegeven aan zeldzame of opmerkelijke kentekenplaten. Maar voor de welgestelden in Dubai en vergelijkbare regio’s, geldt een opvallende kentekenplaat als heus statussymbool. Horloges en merkkleding zijn blijkbaar niet voldoende meer.