Toto Wolff is in de Formule 1 bekend als de teambaas van Mercedes, maar wanneer hij niet op het circuit staat, is hij hoogstwaarschijnlijk zaken aan het doen. En dat legt hem geen windeieren. De 51-jarige Oostenrijker is namelijk ondertussen zelfs uitgegroeid tot miljardair, schrijft Forbes.

Toto Wolff doet goede zaken

Max Verstappen-fans vinden het waarschijnlijk een emotionele zeurpiet, vooral vanwege zijn gedrag en uitlatingen na de verloren GP van Abu Dhabi in 2021, maar ook zij zullen beamen dat Wolff een invloedrijke man is in de racesportwereld. Zo hielp hij Lewis Hamilton aan zes (!) van zijn wereldtitels. Bovendien is Wolff niet alleen teambad van het Mercedes team in de Formule 1, maar financieel gezien heeft hij ook een vinger in de pap.

Eigenlijk ambieerde Toto Wolff ooit zelf een carrière als coureur, maar toen hij ondervond dat hij niet snelste coureur op het circuit, kwam hij tot de conlusie dat  zijn talent meer lag in het managen van teams en het ontwikkelen van bedrijfsstrategieën. Na zijn studie bedrijfskunde werkte Wolff bij verschillende bedrijven, voordat hij in 2009 de overstap maakte naar de autosport als investeerder in het HWA AG-team.

33% van de aandelen

Het was pas in 2013 dat Toto Wolff de stap maakte naar de Formule 1, toen hij een belangrijke aandeelhouder werd in het Williams F1-team. Daar had hij de kans om zijn vaardigheden als teammanager te tonen en de prestaties van het team te verbeteren. In 2014 stapte hij over naar Mercedes-AMG Petronas F1 Team als uitvoerend directeur en heeft sindsdien de leiding over het team en is hij zelfs voor één derde eigenaar (hij heeft 33% van de aandelen in handen). En dat loopt voorspoedig, met acht wereldtitels op zak.

Daarnaast heeft hij geinvesteerd in allerlei andere bedrijven. Meestal wel met een connectie aan de racewereld. Zo heeft hij een belaing in BRR Rallye Racing, één van de grootste leveranciers van onderdelen in de rallysport in Europa, en is hij de mede-eigenaar van een bedrijf dat professionele F1- coureurs ondersteund. Aanstaand Mercedes coureur George Russell zit hier bijvoorbeeld bij. Tot slot heeft hij ook nog een aandeel van 0,95% in Aston Martin.

Op 2.570 na rijkste persoon ter wereld

Dankzij zijn rake investeringen en indrukwekkende prestaties is hij momenteel zelfs miljardair. Ofwel, volgens Forbes, de op 2.570 na rijkste persoon op deze aardkloot. Het zal echter nog wel even duren voordat hij Lawrence Stroll qua vermogen zal evenaren. De teambaas van Aston Martin is namelijk naar schatting zo’n $ 3,2 miljard waard.