De mede-oprichter van Twitter heeft recent een enorme klap ontvangen op financieel gebied. Jack Dorsey’s betaalbedrijf Block Inc. werd aangevallen, waarna het een koersdaling kreeg van maar liefst 15 %. Dat betekende voor Dorsey dat hij ineens $ 526 miljoen lichter werd.

Jack Dorsey’s succes

Jack Dorsey is een Amerikaans softwareontwikkelaar en ondernemer geboren op 19 november 1976 in Missouri. In 2006 richtte hij samen met Evan Williams, Noah Glass en Biz Stone het social mediaplatform Twitter op. Aanvankelijk startte Twitter als een onderzoeks- en ontwikkelingsproject, maar toen de dienst snel begon te groeien heeft het team een bedrijf achter het platform moeten maken. Dorsey is twee jaar directeur geweest van Twitter, maar werd daarna opgevolgd door Williams.

Echter stopte de ondernemer niet bij Twitter. In 2009 presenteerde Dorsey samen met Jim McKelvey de mobiele betaaldienst Square aan het publiek. Square biedt verkopers een aantal diensten en producten om verkooptransacties uit te voeren, marketingtactieken toe te passen en inventaris, personeel en financiën te beheren. Eind 2021 veranderde de naam van het bedrijf in Block Inc. Het bedrijf is inmiddels zo succesvol dat ze het bekende betaalplatform Afterpay hebben overgenomen.

Hindenburg-rapport

Op 23 maart 2023 werd Block onder de loep genomen door investeringsonderzoeksbureau Hindenburg Research. Het bureau staat bekend om diepgaand onderzoek naar bedrijven die het ‘overhyped’ of frauduleus acht. Zij brachten een rapport over Block uit waarin zij Block beschuldigen van het gericht misleiden van beleggers.

Zo zouden ze onder andere claimen meer gebruikers te hebben dan ze hadden, tot wel 75 % volgens voormalige werknemers. Daarnaast zouden ze falen om fraudeurs te weren van hun platform, nepaccounts van spraakmakende personen als Elon Musk en Donald Trump toestaan en ongeoorloofde activiteiten toestaan op de app. Oftewel, een flinke lijst aan beschuldigingen waar het bedrijf niet zomaar onderuit kan.

Dit rapport was even slikken voor Dorsey. Niet alleen wegens de aantijgingen, maar ook omdat dit zorgde voor een koersdaling van 15 % op zijn betaalplatform. $ 526 miljoen, omgerekend € 481 miljoen, verdween daarmee als sneeuw voor de zon.

Betekent dit dat Jack Dorsey binnenkort failliet gaat? Zeker niet. De Twitter-oprichter houdt er naar verluidt een vermogen van $ 4,4 miljard, omgerekend € 4 miljard aan over, dus hoeft hij voorlopig niet op een houtje te bijten.