Peter Gillis heeft op Instagram een foto gepost waarop te zien is dat zijn kasteel in de steigers staat. Volgens hemzelf zullen de werkzaamheden omstreeks 2025 af zijn. Hoewel het dus draait om de ontwikkelingen rondom zijn burcht, gaat het in de reacties voornamelijk om de auto waar de eigenaar van Oostappen Vakantieparken naast poseert.

De Mercedes-AMG GT Black Series van Peter Gillis

Wanneer de aandacht eerder naar een auto gaat dan naar een kasteel van € 5,5 miljoen, weet u dat het niet zomaar om een auto gaat. We hebben het hier over een speciale Mercedes-AMG GT Black Series. Een pijlsnelle sportwagen die ooit zelfs het record hooghield van ‘het snelste productievoertuig op Nürburgring Nordschleife’. Tijdens de recordrit werden snelheden van 300km/u bereikt en flauwe bochten werden genomen met 270 km/u. De acceleratietijd is ook niet mis; binnen 3,2 seconden naar de 100 km/h.

Hij kocht het exemplaar vorig jaar bij Thijs Timmermans en kon haast niet geloven hoe rap ‘ie was. “De Ferrari (zijn Ferrari 812 GTS, red) is op de rechte stukken vlot, maar in de bochten maakt de Italiaan geen schijn van kans. De Mercedes is gewoon te snel”, aldus Gillis destijds.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Peter Gillis (@petergillisoostappen)

Echter is de recente aandacht op social media niet volledig te danken aan de auto zelf, maar meer aan de kentekenplaat. Die is namelijk niet geel of wit, maar groen. Er zitten Oostenrijkse platen op, als alternatief voor exemplaren die niet in aanmerking komen voor het Nederlandse exportkenteken. Ook kunnen ze ingezet worden voor tijdelijke overbruggingsritten binnen de Europese Unie. Een zogenoemd Zoll-Kenteken. Hier kan Gillis een maand tot maximaal een jaar mee rondrijden.

Mogelijk belastingontwijking

Ongetwijfeld een belastingtrucje van de Massa is Kassa-ster. Hierdoor hoeft hij geen BPM te betalen, wat voor een auto met een waarde van zo’n € 421.000 goed voor hem uitkomt. Maar mag dit wel?  “Het gebruik van deze kentekenplaten voor een langere periode dan noodzakelijk kan worden gezien als belastingontwijking”, zegt een belastingexpert. “Het is mogelijk dat de Belastingdienst dit gaat onderzoeken en dat Gillis alsnog een flinke naheffing kan verwachten.”