Appartementencomplex Jonas in Amsterdam Ijburg heeft dit jaar de jury het meest geïmponeerd en de prestigieuze titel verkregen: Beste Gebouw van 2023. Dat maakt Beroepsvereniging van Nederlandse Architecten (BNA) bekend tijdens een ‘feestelijke prijsuitreiking’ in De Koepel in Haarlem. “Jonas is een voorbeeldstellend project voor duurzaam, betaalbaar én collectief wonen in de dichtbevolkte stad”, aldus de vereniging.

Jonas Amsterdam

Al sinds 2006 looft deze branchevereniging een award uit voor het gebouw die “met de meeste meerwaarde voor mens en maatschappij”. De jury was voornamelijk te spreken over Jonas vanwege het ontwerp, de duurzaamheid en de manier waarop sociale contacten worden bevorderd.. Zo hebben buurtbewoners de mogelijkheid om te profiteren van de gemeenschappelijke ruimtes én voorzieningen, waaronder het dakterras, een filmzaal, een haven en een standje.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door JonasIJburg (@jonas_ijburg)

Jonas, eerder deze week opgeleverd, is ontworpen door Orange Architects en beslaat in totaal maar liefst 29.000 vierkante meter. Het moderne pand is gelegen in de populaire woonwijk Ijburg in Amsterdam en is een van de nieuwere toevoegingen aan de wijk. Ontworpen met het oog op comfort en duurzaamheid en ‘met de service van een hotel’.

Het complex bestaat uit twee rijen (als het waren) van elk negen verdiepingen, met in totaal 195 appartementen variërend in grootte van 50 tot 150 vierkante meter, waarmee het perfect is voor mensen die op zoek zijn naar een hoogwaardige, stedelijke levensstijl.

Tweede keer ooit dat een wooncomplex er met de prijs vandoor gaat

Het is opmerkelijk dat een woongebouw wint, want in de afgelopen jaren was dat wel anders. Slechts één keer eerder won een woongebouw de prijs. In 2007 viel namelijk de Vesteda Toren in Eindhoven in de prijzen. Daarvoor ging de eer uitsluitend uit naar stations, cultuurcentra en allerlei andere utiliteitsgebouwen.

De jury prijst de samenwerking russen de opdrachtgever (Amvest) en de “ontwerpende en uitvoerende partijen”. Volgens hen heeft dit “geleid tot een spectaculair, verhalend ‘woonlandschap’ met grensverleggende oplossingen voor ruimtelijke, technische en duurzame uitdagingen.”

Appartementencomplex

“Met maar liefst 70% van de 273 woningen valt het in de categorie betaalbare huur, waardoor wonen in Jonas toegankelijk is voor een breed publiek. Daarbij heeft het meerdere openbare binnen- en buitenruimtes, waarmee het zich buitengewoon genereus opstelt naar zijn omgeving”, schrijft BVA.