Klimaatactivisten. Ze plakken zichzelf vast aan Ferrari’s, Porsches of talkshow-tafels, gooien verf over gevels van grote modemerken, besmeuren kostbare schilderijen, waaronder Vincent van Gogh’s, maar ook Lamborghini’s van particuliere eigenaren blijken niet veilig te zijn.

Klimaatactivisten slaan weer toe

Wie een weekendje Düsseldorf op de planning heeft, kan beter een Fiat 500 pakken dan een Italiaanse sportwagen, want onlangs raakte een Lamborghini besmeurd door een groepje laffe protestanten. Op videobeelden is te zien twee mannen een blauwe Lamborghini klem zetten en roze verf over het dak en de ramen van het exotische exemplaar gooien. Dit gebeurde tijdens klimaatprotesten.

 

@tsoup91 #lamborghini #düsseldorf #insane #königsallee #09.05.23#paintings#klimaaktivisten #letztegeneration #climateactivist @@greek_freak13 ♬ Originalton – Tsoup

Lamborghini besmeurd

We zouden het ons goed kunnen voorstellen dat dit als een rode lap op een stier werkt, maar de eigenaar in kwestie blijft uiterst kalm. Goed verzekerd waarschijnlijk. Bovendien is de gebeurtenis gefilmd vanuit meerdere hoeken. Op de beelden is te zien dat na de actie de activisten als een stel laffe honden wegrennen. Een nieuwe tactiek? Normaliter plakken zichzelf namelijk vast aan de weg of ieder ander object om zo hun boodschap duidelijk te maken.

Tsja. Wat valt hier verder over te zeggen? Het is gewoon in en in triest. Tuurlijk is het van belang dat we samen iets tegen klimaatverandering te doen. Daar is geen twijfel over mogelijk. Maar is dit nou echt de enige manier? Hoewel enkelen beweren dat ‘burgerlijke ongehoorzaamheid’ noodzakelijk is om de urgentie van de klimaatcrisis te vergroten, geloven anderen dat dergelijke acties contraproductief uitpakken en juist op weerstand gaan stuiten.

In de reacties van de originele video neemt bijna iedereen het op voor de eigenaar van de sportwagen. “Als dit mijn auto was, zou ik nu vanuit de gevangenis schrijven”, schrijft iemand. Iemand anders voegt toe: “Ik denk dat mijn voet per ongeluk van het rempedaal naar het gaspedaal zou glijden.”