Het imposante zeiljacht Javelin werd in 1897 in Southampton gebouwd door de werf Summers & Payne. Ze gaat dus al decennialang mee en heeft door de jaren heen diverse prijzen gewonnen. Zo werd de historische zeilboot in 2011 uitgeroepen tot het mooiste schip (d’Elegance) tijdens Monaco Classic Week.

Javelin is een rasechte familieboot met een historisch karakter

Tegenwoordig bevat de sloep een Nederlands tintje, want ze is opgekocht door een ondernemer uit ons lange landje. Geen wonder, aangezien Nederland al eeuwenlang een koploper is in de bootindustrie. “Mijn bod werd geaccepteerd en samen met Pieter van de Aa (Scarabee S&S) gingen we inspectie uitvoeren”, aldus de gelukkige eigenaar. “Wat was ze mooi, strak in de lak, dek en interieur uit 2006. Alle techniek was ook duidelijk professioneel ingebouwd.”

Hoewel het zeiljacht langere periode beschikbaar was voor charters in het Middellandse Zee – tegen een tarief van € 20.000 per week – wordt ze momenteel onderworpen aan een restauratie. Die werkzaamheden zijn eind 2022 gestart en zullen naar schatting 1,5 jaar duren.

Javelin is 25.91 meter lang en kent een rijke historie. Ze ligt momenteel aangemeerd aan de Toscaanse kust en zou ongeveer € 1.500.000 gekost hebben. Echter zal de eigenaar flink moeten investeren, aangezien restauratiewerkzaamheden alles behalve goedkoop zijn. Zeker aangezien het historische karakter behouden moet blijven.

Javelin

“Een boot restaureren betekent hem tot een nieuw leven terugbrengen zonder zijn ziel of karakter te veranderen”, lezen we op de eigen website van de zeilboot. “Al het werk aan Javelin is gebaseerd op deze principes en de noodzaak om concessies te doen aan de moderne tijd is zo discreet mogelijk gehouden.”

Nautische nostalgie

Originele kenmerken zoals het damesbad in de master cabin en een open haard in de salon maken Javelin minder een jacht en meer een ervaring in het beste van een ander tijdperk. Qua accommodatie en voorzieningen heeft het zeilschip een achterkajuit met en-suite badkamer en een dubbele gastenhut met stapelbedden wederom en-suite badkamer.

Javelin

Ze is eerder al zorgvuldig gerestaureerd in 2006 en is moeilijk te onderscheiden van de foto’s die de vorige eeuw zijn geschoten. Haar teakhouten en pekhouten rompplanken zijn nog origineel en het “bewijs van de kwaliteit van het ontwerp, de materialen en het vakmanschap van die tijd”.

De eigenaar ziet zichzelf als slechts een oppasser in het leven van het schip: “Javelin zeilt door de tijd en Engelse, Spaanse en Italiaanse families hebben altijd voor haar gezorgd. Nu is het mijn beurt om op deze oude dame te passen en alle beslissingen te nemen voor de volgende 120 jaar.”

Zie hieronder een video van het jacht die al meer dan 105.000 keer is bekeken door zeiljacht-enthousiastelingen.