De Gouden Koets in Nederland zorgt ieder jaar voor ophef. Het rijtuig uit 1898 was 25 jaar na de afschaffing van slavernij een geschenk van de Amsterdammers aan Koningin Wilhelmina, de overgrootmoeder van koning Willem-Alexander, ter ere van haar inhuldiging.

Ophef rondom de Gouden Koets

Critici vinden dat de Gouden Koets, gemaakt van gemaakt van Javaans teakhout en bezaaid met Surinaams bladgoud, niet meer van deze tijd is, aangezien het gefinancierd is met geld uit voormalige koloniën van Nederland. Op één van de zijpanelen is zelfs een witte vrouw op een troon afgebeeld die wordt bediend door Indiërs en mensen van Afrikaanse afkomst.

Bovendien vond men de de kosten van de restauratie die in 2016 startte belachelijk hoog. “Onze geschiedenis bevat veel om trots op te zijn. Tegelijkertijd bevat ze ook leerstof om fouten te erkennen en in de toekomst te vermijden”, aldus de huidige koning. “We kunnen het verleden niet herschijven. We kunnen wel samen proberen ermee in het reine te komen. Dat geldt ook voor het koloniale verleden. Simpelweg historische objecten en symbolen verbannen is beslist ook geen oplossing.”

In het Verenigd Koninkrijk heerst een soortgelijke situatie. Decennialang reden de royals in een Gouden Staatskoets, die sinds de jaren 1830 bij iedere kroning is gebruikt. Het exemplaar dateert uit 1760, heeft vergulding op bijna elk oppervlak, is 8,8 meter lang en weegt meer dan 3.900 kilogram.

Diamond Jubilee State Coach

Totdat wijlen Queen Elizabeth in 2014 een nieuwe rijtuig tot haar beschikking kreeg: de Diamond Jubilee State Coach. Deze is minder sierlijk dan de oorspronkelijke koets. Het werd in 2010 in Australië gebouwd, in 2014 naar het VK verscheept en dat jaar meteen gebruikt bij de staatsopening van het parlement.

De eerdere koets werd als ongemakkelijk en oncomfortabel omschreven. De nieuwe zou wel degelijk fijn zijn om in te rijden.  Daarbij is het model voorzien van moderne technologie: een aluminium chassis, elektrische ramen, verwarming en hydraulische vering. De koets is wel een tijdcapsule genoemd omdat er historische onderdelen voor zijn gebruikt, zoals hout van de Tower, de deur van Downing Street 10, en een oorlogsschip van Hendrik VIII. Ook is er een kogel van de Slag bij Waterloo en materiaal van het koninklijk jacht Brittannia.

Coronation Day staat voor de deur. Dat is de dag waarop koning Charles officieel wordt gekroond. Terwijl Charles en zijn partner Camilla de reis van Buckingham Palace naar Westminster Abbey zullen maken voor de kroning in de hightech koets, komen ze terug via een lange route in de Gold State Coach.

Bron hoofdfoto: State Opening of Parliament