De Hongaars-Amerikaanse miljardair en filantroop George Soros draagt zijn miljardenimperium over aan zijn zoon, Alex. In een interview met ‘The Wall Street Journal’ zegt de inmiddels 92-jarige investeerder dat ‘zijn zoon het verdiend heeft’. Alex Soros wordt verantwoordelijk voor het beheer van $ 25 miljard. Dat bedrag zit in het bedrijf van zijn vader, Sorus Fund Management, een particuliere vermogensbeheerder. Onder dat bedrag valt ook Soros’ Open Society Foundations (OSF).

Het vermogen van George Soros

George Soros kwam 92 jaren ter wereld in de Hongaarse hoofdstad Boedapest, onder de naam György Schwartz. In 1956, toen hij 26 was, verhuisde hij naar de Verenigde Staten. Aldaar vond hij werk als beleggingsanalist en arbitrage-handelaar. Het bleek een bruggetje naar het uiteindelijke beheer van eigen fondsen. In 1992 kwam hij wereldwijd in het nieuws, toen hij als analist zijnde de Britse pond als het ware liet instorten. De Britse regering werd destijds gedwongen de munt te devalueren. In de geschiedenis is die dag, 16 september 1992, ook wel bekend als “Black Wednesday”. Door dit incident maakte Soros meer dan $ 1 miljard winst.

Soros wordt gezien als onzichtbare financiële grootheid met ‘gevaarlijk veel macht’. In mei 2020 bedroeg zijn geschatte vermogen $ 8,3 miljard. Naar verluidt heeft hij in totaal nog eens $ 32 miljard gedoneerd aan de OSF. Die stichting ondersteunt wereldwijd organisaties die opkomen voor burgerrechten, de persvrijheid, goed onderwijs en vluchtelingen. Jaarlijks steekt de OSF zo’n 1,5 miljard in organisaties die zich daarmee bezighouden. De OSF is actief in meer dan 120 landen. Met die giften aan de stichting is Soros volgens zakenblad Forbes ‘de meest genereuze gever’.

Soros draagt imperium over aan zoon

Aan het tijdperk George Soros komt nu dus een einde, maar een nieuw tijdperk met een Soros-telg wordt tegelijkertijd ingeluid. De 37-jarige zoon van Soros, historicus, krijgt vanaf heden de verantwoordelijkheid. Naar eigen zeggen is hij wel wat politieker dan zijn vader, maar ook hij wil zich veelvuldig in gaan zetten voor abortusrechten, kwesties rondom stemrecht en gendergelijkheid. Met het gigantische vermogen wil hij linkse politici in de VS steunen.

Naast de OSF, zal Soros ook de leiding nemen over de ‘Super PAC’s, grote Amerikaanse actiecomités die ongelimiteerd geld kunnen doneren aan politieke campagnes, die op deze manier grote invloed op de Amerikaanse regering hebben. Voor de Super PAC zou nu 125 miljoen dollar gereserveerd zijn. Dat bedrag zal volgens Alex gebruikt worden in een anti-Trump campagne. De 76-jarige Trump gaat in 2024 voor zijn tweede ambtstermijn als president van de VS, als opvolger van Joe Biden.