Changpeng Zhao, beter bekend als “CZ”, heeft als medeo-prichter en CEO van Binance, ’s werelds grootste cryptobeurs, een buitengewone impact gehad op de cryptowereld en de manier waarop mensen omgaan met digitale valuta. Hij weet daarom als geen ander hoe fors crypovaluta kunnen fluctueren.

Changpeng Zhao: van McDonald’s-medewerker tot ’s werelds rijkste crypto-handelaar

Changpeng Zhao werd geboren in Jiangsu, China, maar verhuisde op jonge leeftijd naar Vancouver, Canada. Zijn interesse in technologie en financiën werd al vroeg gewekt, en hij behaalde een bachelor’s degree in computerwetenschappen aan de McGill University in Montreal. Na zijn afstuderen werkte CZ voor verschillende technologiebedrijven, waaronder Bloomberg en Fusion Systems, waar hij waardevolle ervaring opdeed in de financiële sector en handelstechnologieën.

Vroeger moest hij zich helemaal kapot werken om überhaupt rond te komen, zo werkte hij bijvoorbeeld bij McDonald’s, maar sinds de oprichting van Binance in 2017 zwemt Zhao in het geld en wordt hij gerekend tot één van de rijkste mensen van Azië. Maar wie flink investeert en risico’s neemt, moet ook de consequenties onder ogen zien.

Toezichthouder SEC stapt naar de rechter

Deze week heeft de Securities and Exchange Commission (SEC) een aantal rechtszaken aangespannen. Zo heeft de Amerikaanse toezichthouder van de verschillende effectenbeurze aangeklopt bij de federale rechtbank van New York om te eisen dat Coinbase “permanent in bedwang gehouden” moet worden om door te kunnen gaan met zijn activiteiten.

Het bureau klaagde ook Binance, ’s werelds grootste crypto-uitwisseling, en de oprichter, Changpeng Zhao, aan omdat ze beiden voor miljarden dollars aan activa van gebruikers naar een Europees bedrijf – onder Zhao’s controle – hadden gestuurd, wat ondereel uitmaakt van een “web van bedrog”. Het is alweer de zoveelste klap die Binance te verduren krijgt. Persbureau Reuters meldt dat investeerders sinds het nieuws bijna $ 750 miljoen hebben teruggehaald van Binance.

En dat heeft effect op het persoonlijk vermogen van Zhau. Hij verloor maar liefst $ 1,4 miljard in twee dagen! De Chinees zal er echter niet wakker van liggen, want volgens Bloomberg beschikt hij alsnog over $ 26 miljard. Volgens Zhau zelf klopt daar echter niets van. Zo reageerde hij een tijdje geleden op Twitter onder een post van het zakenblad waarin ze zijn vermogen op $ 28,2 miljard schatte: ‘”Nummers kloppen niet. Ik kom niet eens in de buurt. Ik weet niet waarom ze dit doen.’’

“We willen duidelijk zijn dat hoewel we de aantijgingen in de SEC-aanklacht serieus nemen, ze niet het onderwerp mogen zijn van een SEC-handhavingsmaatregel, laat staan ​​op een versnelde basis”, schrijft Binance in een verklaring. “Ze zijn onterecht.”

Het is niet de eerste keer dat hij in slechts een aantal dagen miljarden zag verdampen. Eerder dit jaar nog verloor hij meer dan $ 12 miljard aan activa in amper twee maanden. Dat had voornamelijk te maken met de ineenstorting van FTX.