Zlatan Ibrahimović geldt als een absolute legende binnen het mondiale voetbal. De Zweed met Bosnische roots kondigde deze week op de respectabele leeftijd van 41 jaar bij zijn club AC Milan zijn afscheid aan als profvoetballer. De legendarische spits heeft een lange carrière gehad – hij brak op 18-jarige leeftijd immers door bij Malmö FF. Door al die jaren heeft Ibrahimović een zeer riant vermogen bij elkaar gevoetbald.

Zlatan Ibrahimović, einde van een tijdperk

Dat Ibrahimović zijn voetbalschoenen aan de wilgen hangt betekent het einde van een tijdperk, waarin de Zweed uitgroeide tot een ware legende. In 866 officiële duels scoorde hij maar liefst 511 keer. Daarnaast droeg hij 122 keer het shirt van het Zweedse nationale elftal, waarin hij 62 keer het net wist te vinden. Zijn meest beroemde goal maakte hij tevens in het befaamde geel-blauwe shirt. In 2012 scoorde de spits van liefst 30 meter een omhaal tegen Engeland. De wedstrijd werd uiteindelijk met 4-2 gewonnen. Een ander beroemd doelpunt maakte hij in het shirt van Ajax. Met een legendarisch solospel van kappen en draaien scoorde de toen nog piepjonge Zweed de 5-1 tegen NAC Breda. Die wedstrijd eindige uiteindelijk in 6-2.

Niet alleen met zijn goals, maar ook met zijn imposante dosis zelfvertrouwen – of pure arrogantie, maar net hoe je het bekijkt – wist Zlatan de harten te veroveren. Uitspraken als: “Ik ben niet de koning van Manchester, ik ben de God van Manchester”, “Wanneer je mij koopt, koop je een Ferrari” en “Leeuwen vergelijken zichzelf niet met mensen”, waren eerder regel dan uitzondering.

Zlatan heeft voor een groot aantal clubs gespeeld, achtereenvolgens Malmö FF, Ajax, Juventus, Internazionale, FC Barcelona, AC Milan, Paris Saint-Germain, Manchester United, LA Galaxy en nog eens AC Milan. De tweede periode bij de Milanese club liep helaas niet zoals gepland. De 41-jarige superster had veel te maken met blessureleed, onder meer een gescheurde kruisband. Hij was vastberaden om terug te komen. Dat lukte slechts deels, dit seizoen maakte hij nog één keer zijn opwachting in de verloren uitwedstrijd bij Udinese.

Vermogen

Door al die jaren aan de top bij verschillende clubs hoeft Ibrahimović zich geen zorgen te maken om zijn financiën. Zijn vermogen met alleen al het trappen van een balletje ligt waarschijnlijk rond de € 190 miljoen. Zelf beweert hij een vermogen van € 300 miljoen te hebben. En met zijn investeringen in zijn eigen kledinglijn, padelcentrum, eigen parfummerk en sponsorcontract met onder andere Volvo, is dat helemaal niet ondenkbaar.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door AC Milan (@acmilan)

Het laatste jaar bij AC Milan verdiende hij waarschijnlijk een slordige € 6,5 miljoen. Bij LA Galaxy in de Verenigde Staten – waar de competitie toch bekend staat om het uitbetalen van riante salarissen – verdiende Ibrahimović zo’n € 5 miljoen per jaar.