Eén van de meest fenomenale horlogemerken ter wereld, die zich focust op het leveren van kwaliteit, is het Zwitserse Jaeger-LeCoultre. Zo heeft het merk al meer dan 1.300 verschillende horloges geproduceerd door de jaren heen. De fabriek van deze adembenemende uurwerken staat uiteraard in Zwitserland. Hier worden de modellen met de hand samengesteld.

De geschiedenis van Jaeger-LeCoultre

In 1833 werd het horlogemerk opgericht door Antoine LeCoultre, die de ambacht van horloges zichzelf heeft aangeleerd. Samen met zijn zoon werkte hij dag in dag uit aan het creëren van uurwerken. In 1903 kwam Parijzenaar Edmond Jaeger langs bij de kleinzoon van Antoine, Jacques-David LeCoultre. Jaeger gaf de uitdaging om de door hem uitgevonden calibers te produceren, een uitdaging die LeCoultre maar al te graag aanging.

De samenwerking en vriendschap tussen de mannen leverde een prachtige reeks aan vernieuwingen op met in 1937 de oprichting van het merk zoals we deze nu kennen: Jaeger-LeCoultre.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Jaeger-LeCoultre (@jaegerlecoultre)

Een rondleiding door de fabriek

Teddy Baldassarre, een Amerikaans YouTuber die de focus van zijn kanaal op horloges legt, wist een rondleiding te krijgen door de Zwitserse fabriek. Deze fabriek is gebouwd op de originele locatie van Antoine LeCoultre’s atelier. De ruimte die zich ook echt op die originele locatie bevindt, is waar Baldassarre en zijn begeleider starten met de rondleiding. Dit gedeelte van de fabriek wordt tegenwoordig als museum gebruikt, maar de fabriek is uiteraard nog operationeel.

De ruimte waar de twee mannen in starten, heeft een glazen, halfronde wand gevuld met uurwerken. De details van de calibers zijn uitgebreid te aanschouwen met de jaartallen wanneer ze zijn gemaakt, wat een zeer indrukwekkende sfeer geeft. Zo is onder andere het uurwerk te aanschouwen waar Jaeger-LeCoultre het meest om bekend staat: het kleinste caliber ter wereld. Deze werd in 1929 ontworpen en het record is sindsdien nog steeds niet gebroken.

Jaeger-LeCoultre

Daarna vertrekken de mannen naar het eerste deel van de fabriek, waar de kleine onderdelen zoals de wijzers worden geproduceerd. In deze ruimte staan enorme machines die de horlogeonderdelen maken. Dit gebeurt in een ingewikkeld proces, waar verschillende oliën door de machine wordt geleid om zo de onderdelen samen te kunnen stellen en te kunnen smelten.

Nadat de onderdelen klaar zijn gemaakt, worden ze in een houder gezet, waardoor een andere machine met precisiewerk de onderdelen tot een perfecte vorm kan krijgen. Zo worden er kleine tandjes in de wielen gemaakt en krijgen de miniscule bouten ook hun uiteindelijke vorm.

Echter is dat zeker niet waar het precisiewerk stopt. Zo worden er speciale mensen ingezet om kleine edelstenen met een tang aan een belangrijk onderdeel die de tandwieltjes zal ondersteunen. Ook de decoraties van de onderdelen worden met de hand gemaakt.

Jaeger-LeCoultre

Daarna werd Baldassarre naar het gedeelte gebracht waar de calibers in elkaar werden gezet. De metalen worden gedrukt tot de vorm van het omhulsel waar de klok zich in bevindt, waarna machines ze tot in detail transformeren. Het laatste polijstwerk wordt met de hand gedaan.

Aan het einde van de tour komen ze in een ruimte terecht waar de onderdelen in elkaar worden gezet en de mensen het horloge klaarmaken voor de verkoop. Het kost jaren aan ervaring om bij Jaeger-LeCoultre de horloges in elkaar te kunnen zetten, wegens alle ingewikkelde details.

De mensen van het merk zijn duidelijk trots over hun vakmanschap en delen dit graag met de wereld. Wilt u graag de volledige rondleiding aanschouwen? Bekijk dan de video hieronder: