U kunt nu uw droom waarmaken en leven in een sprookje: een 200 jaar oud Schots kasteel met gigantisch landgoed staat te koop voor maar € 35.000. Klinkt het te mooi om waar te zijn? Dat is het helaas ook…

De Brough Lodge

Schotland staat bekend om zijn fantastische landschappen en indrukwekkende architectuur. Daar is de Brough Lodge in Fetlar geen uitzondering van. Dit oude kasteel gelegen op één van de Shetlandeilanden werd in 1820 gebouwd door handelaar Arthur Nicolson. Het vertrek bevindt zich op een 40 hectare groot landgoed. Nicolson baseerde zich op architectuur die hij had opgemerkt tijdens zijn reizen naar Frankrijk, Zwitserland en Italië.

Door de tijd heen hebben verschillende generaties van de Nicolson-familie geleefd in dit kasteel, totdat de laatste Lady Nicolson in 1980 vertrok uit het pand. Sindsdien staat de Brough Lodge leeg, maar sinds 1998 wordt het onderhouden door de Brough Lodge Trust, een fonds die is opgericht om het kasteel te bewaren. Dat fonds zet het kasteel nu te koop, in de hoop dat ze iemand vinden die het kasteel wilt opknappen en eventueel bewonen.

Addertje onder het gras

Het klinkt als een geweldige deal: een prachtig historisch kasteel en landgoed voor maar € 35.000! Maar, voordat u massaal naar Schotland vertrekt, wees op uw hoede voor de kleine lettertjes van deze aankoop. De Brough Lodge Trust is niet voor niets op zoek naar een ‘filantropische ondernemer’. Ze eisen namelijk dat de koper een verplichte renovatie toepast op het kasteel, waarbij onder meer 24 slaapkamers en een restaurant moeten worden gecreëerd. Deze grap zou maar liefst € 14 miljoen moeten kosten om te kunnen realiseren. “Volgens de plannen die we hebben ontwikkeld, kunnen we het historische karakter van het gebouw respecteren,” geeft de Brough Lodge Trust aan.

De bedoeling is dat toekomstige gasten van de Brough Lodge kunnen genieten van een prachtig uitzicht op de Noordzee, evenals yoga- en textiellessen kunnen volgen en zelfs Shetland-tradities als breien en weven kunnen ervaren.

Mocht u nog steeds geïnteresseerd zijn, maak dan vooral uw dromen waar! Neem bijvoorbeeld een kijkje op de website van Brough Lodge Trust. En voor de mensen die hoopten op een ongelooflijke deal, spijt het ons voor de teleurstelling dat u waarschijnlijk heeft moeten doorstaan… Het is uiteindelijk toch écht te mooi om waar te zijn.

Brough Lodge