Het welvarende Singapore, een bruisende metropool en een wereldwijd zakencentrum, staat bekend om zijn spectaculaire skyline, geavanceerde technologie en uitstekende levensstandaard. Maar achter de glanzende façade schuilt een demografische uitdaging die gevolgen kan hebben voor toekomst van het land: het lage vruchtbaarheidscijfer.

Uitdagende toekomst van de Aziatische stadstaat

Het vruchtbaarheidscijfer is in Singapore gestaag gedaald in de afgelopen decennia. In de jaren 1970 was het vruchtbaarheidscijfer nog hoog, met een piek van bijna vier kinderen per vrouw, maar tegenwoordig ligt het cijfer rond de 1,2 kinderen per vrouw. Dat is een van de laagste ter wereld.

Deze trend heeft geleid tot een snel vergrijzende bevolking en een onevenwichtige verhouding tussen jonge en oudere mensen.  Verschillende factoren dragen bij aan het lage vruchtbaarheidscijfer in Singapore, zoals de hoge kosten van levensonderhoud, waaronder het kopen van een huis, onderwijs en de algehele levenskosten. Dit lijkt te leiden tot uitstel of afstel van het krijgen van kinderen.

Bovendien heeft Singapore heeft een zeer competitieve arbeidsmarkt, waarbij lange werkuren en hoge werkdruk de norm zijn. Veel stellen geven de voorkeur aan het nastreven van hun carrières boven het ouderschap.

Baby bonus in Singapore

De overheid van Singapore is zich bewust van het probleem en heeft verschillende beleidsmaatregelen klaarstaan om het tij te keren. Ze hebben incentives en subsidies geïntroduceerd, zoals kinderbijslag, verlofregelingen voor ouders en financiële steun voor gezinsplanning. Bovendien zijn er campagnes gelanceerd om het bewustzijn over het belang van het krijgen van kinderen te vergroten en de culturele perceptie te veranderen.

Waar het in China van 1979 tot 2015 illegaal was was om meer dan één de wereld op te helpen, een zogenoemde ‘bevolkingsplanning‘, uitgevoerd om de bevolkingsgroei van het land te beteugelen, ontvangen inwoners van Singapore een baby bonus voor hun eerste en tweede kind.

Afbeelding: CPF

Volgens het Centraal Voorzieningsfonds van Singapore zorgt het ‘verbeterde babybonusschema’ dat ouders $ 11.000 in contanten (vanaf $ 8.000) ontvangen voor uw eerste en tweede kind, en $ 13.000 (vanaf $ 10.000) voor uw derde en volgende kinderen. “Dit helpt om de financiële uitgaven te verlichten als het gaat om het opvoeden van uw kind”, aldus het CPF.” Ouders ontvangen maximaal $ 9.000 gedurende de eerste 18 maanden, gevolgd door $ 400 om de zes maanden totdat uw kind 6,5 jaar oud wordt.”

Alleen wettig getrouwde Singaporese staatsburgers met een kind die na 14 februari 2023 geboren is, komen in aanmerking.