“Er zijn talloze superjachten waarbij de term ‘opmerkelijk’ gerechtvaardigd is, maar Asean Lady spant toch wel echt de kroon.” Dat schreven enkele jaren gelden over het in twee stukken opgedeelde jacht Asean Lady. Hoewel het jacht toentertijd in de etalage stond met een vraagprijs van € 30,5 miljoen, hebben belangstellenden nu genoeg aan € 20,4 miljoen

Asymmetrisch ontwerp van Asean Lady

Door de ongebruikelijke structuur kan Asean Lady zowel voor-, achter- als zijwaarts bewegen, wat het aanmeren bij welke wereldhaven dan ook een fluitje van een cent maakt. Bovendien is het superjacht enorm sterk, want het doorstond in december van 2004, het jaar dat het vaartuig werd afgeleverd door de Chinese scheepswerf Pride Mega Yachts, in Thailand zelfs een van de meest verwoestende tsunami’s van de afgelopen eeuw.

Asean Lady werd speciaal op maat gemaakt voor de Maleisisch-Chinese zakenman Vincent Tan. Volgens zakenblad Forbes beschikt deze zakenman over $ 695 miljoen, waarmee hij deel uitmaakt van de 50 rijkste personen uit Maleisië. Hoewel hij zijn centjes verdiende in de recreatie- en vastgoedontwikkeling en financiële dienstverlening, heeft hij een onlosmakende affectie met sport. Hij is namelijk de eigenaar van drie voetbalclubs: Cardiff City, FK Sarajevo en het Belgische KV Kortrijk.

Aangezien Tan ongetwijfeld een druk bestaan heeft zal hij slechts sporadisch aan boord van het jacht te vinden zijn, maar als het voorkomt, slaapt hij in absolute weelde in zijn hoofdhut van maar liefst 160 vierkante meter, inclusief een eigen balkon en kantoor. De overige gasten – maximaal 18 – kunnen accommodatie vinden in de overige acht ruime passagiershutten.

Door Showboats International uitgeroepen tot “meest innovatieve motorjacht”.

De Nederlandse Diederik Brinkman, Director of Wordwide Sales bij Raffles Yacht Group, verzorgde voorheen de verkoop van het Chinese plezierschip, maar de huidige eigenaar heeft besloten om verder in zee te gaan met jachtmakelarij Northrop & Johnson. Daar ligt het jacht momenteel voor het oprapen voor $ 22 miljoen, omgerekend zo’n € 20,4 miljoen.