De Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (Fiod) heeft een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen de vermeende fraudeur Rutger J., een sluwe 28-jarige Nederlander die verdacht wordt van beleggingsfraude. Terwijl zijn weelderige woning in Monaco in juni doorzocht werd, bleek de zogenaamde ’techinvesteerder’ al lang en breed gevlucht te zijn.

€ 4 miljoen afhandig gemaakt

Op hetzelfde moment dat de inval in Monaco plaatsvond, werd er in Den Haag een andere oplichter, genaamd Crispijn de K. (28), in de kraag gevat. K. was een zakenpartner van J. in een duister investeringsprogramma dat gerund werd door J.’s bedrijf Janse Capital. De Fiod verdenkt dit onstuimige duo van grootschalige beleggingsfraude.

Slachtoffers werden verleid om hun zuurverdiende centjes te investeren in tech-aandelen en flitsende IPO’s (initial public offerings). Maar wat blijkt? Het geld werd niet gebruikt werd voor de beloofde investeringen, maar voor luxueuze uitstapjes en om de honger naar materialisme van het boevenpaar te stillen.

De twee oplichters vielen door de mand toen de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en verschillende banken alarm sloegen bij de Fiod. Vergelijkbaar met het verhaal van ‘meesterbelegger’ Max R. Het totale verlies voor de beleggers bedraagt minstens een duizelingwekkende € 4 miljoen, meldt het FD.

Met Lamborghini Urus in Monaco

Verdachte Crispijn de K. verklaarde ‘geschokt’ te zijn over de beschuldigingen tegen hem en zijn compagnon Rutger J. Alsof dat nog niet genoeg is, beweert hij zelf ook slachtoffer te zijn van de beleggingsfraude waarvoor hij op 20 juni gearresteerd werd. Deze ondernemende drankhandelaar heeft een hele nacht achter de tralies doorgebracht. Na een aantal verhoren door Fiod-rechercheurs mocht hij weer gaan, maar hij blijft wel nog steeds een verdachte. Het Openbaar Ministerie heeft ook beslag gelegd op een Haagse appartement, evenals een Porsche Cayenne en een BMW 418i.

Ondertussen hebben meer dan 20 gedupeerden zich gemeld bij curator, terwijl J. in Monaco gespot is een felgele Lamborghini Urus. Alle pogingen om in contact te komen met Rutger J. zijn onsuccesvol gebleken.