Het bijna 200 meter lange Fremantle Highway was onderweg van Bremerhaven in Duitsland naar Port Said in Egypte, maar vermoedelijk zou een batterij in een elektrische auto brand hebben veroorzaakt. Door de Nederlandse Kustwacht werd gesuggereerd dat er 25 EV’s aan boord zouden zijn, maar de Japanse rederij K-Line vertelt aan het Duitse persbureau DPA dat het er werkelijk 498 zijn.

Aanzienlijk meer elektrische auto’s aan boord dan gedacht

De lading van het in Panama geregistreerde vrachtschip bestaat uit in totaal 3.783 spiksplinternieuwe voertuigen. Het feit dat er zoveel elektrische auto’s in het brandende schip – op zo’n 30 kilometer van de kust van waddeneiland Ameland – maakt het blussen van de brand extra gecompliceerd.

Hoewel diverse pogingen om het schip te blussen strandde, meldt de Kustwacht dat de toestand van de Fermantle Highway “redelijk stabiel” is. Zo is de intensiteit van de brand afgenomen, maar alsnog zijn de rookpluimen duidelijk aanneembaar. De hulptroepen zijn ondertussen gestopt met blussen om te voorkomen dat het vaartuig zal zinken door het water. Daarom zijn ze overgegaan op het gedoseerd koelen van de buitenzijde.

“De regie ligt bij het bergingsteam”, zegt een woordvoerder van de Kustwacht. “Er zijn bergers aanwezig die per moment bepalen of er gekoeld wordt. De stabiliteit van het schip is bepalend.” Met behulp van sleepboten wordt ervoor gezorgd dat het schip niet te ver afdrijft en zo een gevaar vormt voor ander scheepvaartverkeer.

Momenteel worden er voorbereidingen getroffen om een betere sleepverbinding te realiseren. Maar om dat te bewerkstelligen moeten er mensen aan boord van het brandende vaartuig van 200 meter lang gaan. “Er moet heel goed onderzocht worden of dat veilig is”, zegt de woordvoerder van de Kustwacht.

Toen de brand afgelopen woensdag ontstonden konden zeven bemanningsleden gecontroleerd van het schip gesprongen en en zijn vervolgens uit het water gehaald. De rest van de opvarenden zijn met helikopters van boord gehaald, terwijl één opvarende om het leven is gekomen.