Geranium is een zeer prestigieus restaurant in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Het restaurant is één van de slechts 137 restaurants wereldwijd dat is bezegeld met liefst drie Michelin-sterren. Alexander Varga, op YouTube bekend onder de naam Alexander The Guest en zelf eigenaar van een 1 Michelin-sterrenrestaurant, neemt in een video op het platform de proef op de som en spendeert een avond in één van de meest prestigieuze etablissementen ter wereld.

Restaurant Geranium in Kopenhagen

Geranium is één van de beste, zo niet het beste, restaurant(s) ter wereld. Het is zo als gezegd gelegen in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Het pand is gevestigd op de achtste verdieping van voetbalstadion Parken, het stadion van de plaatselijke club FC København en het Deense nationale elftal, gelegen in de wat chiquere wijk Østerbro. Het restaurant werd in 2007 geopend door Rasmus Kofoed en sommelier Søren Ørbæk Ledet. Kofoed is eerder al bekroond met een gouden, zilveren én bronzen Bocuse D’Or, een tweejaarlijks wereldkampioenschap voor chef-koks.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Rasmus Kofoed (@rkgeranium)

De luxe eetgelegenheid kreeg in 2008 haar eerste Michelin-ster uitgereikt, alvorens het in 2009 de deuren moest sluiten, om in 2010 op de locatie van het voetbalstadion te heropenen om een jaar later de ster te herwinnen. In 2013 volgde de tweede ster en in 2016 kreeg het de derde Michelin-ster uitgereikt. Destijds was het het enige restaurant in Denemarken met drie sterren, en één van de twee in Scandinavië. Daarna kreeg onder meer restaurant Noma nog drie Michelin-sterren, die keten zal haar deuren eind 2024 echter sluiten omdat de eigenaar het naar eigen zeggen zowel emotioneel als financieel niet meer volhoudt.

Het Britse tijdschrift Restaurant Magazine kiest jaarlijks, met hulp van een jury van meer dan 1000 leden, ’s werelds beste restaurants uit. In 2022 werd het restaurant gelauwerd als beste restaurant ter wereld, nadat het in 2021 een tweede positie had gekregen en in 2019 een vijfde positie.

Alexander The Guest neemt proef op de som

Alexander The Guest, echte naam Alexander Varga, ging ongeveer vier maanden geleden van start met zijn YouTube-kanaal met als doel de wereld van culinaire uitmuntendheid en de toewijding van alle professionals achter de sterren te laten zien. Dat valt kennelijk aardig in de smaak, hij heeft al miljoenen views op zijn video’s en heeft al over de 100.000 abonnees. Varga is zelf eigenaar van een 1 Michelin-sterren restaurant, genaamd ’42’ in Esztergom, Hongarije.

Varga is ook langsgegaan bij Geranium, aldaar hij een menu van zo’n € 430 bestelt. Te zien is dat het restaurant ondanks de op het oog complexe locatie goed is te bereiken met enkel een lift. Het aanzicht heeft niet echt veel weg van een drie Michelin-sterren restaurant: het is klein en compact, maar steriel tegelijk. Bovendien is er een open keuken. U kunt dus ongegeneerd meekijken hoe uw maaltijd bereid wordt. Volgens de recensent is de bediening erg vriendelijk, iets wat in dergelijke restaurant is niet vanzelfsprekend is.

Het menu, ter waarde van € 430, wordt in drie ronden geserveerd, met vijf starters, zeven hartige hapjes en nog eens zeven zoete versnaperingen. Gecombineerd met de allerbeste wijn is dit de meest gastronomische en culinaire ervaring die u zich maar kunt wensen. Bekijk de volledige video hieronder: