Oleg Tinkov is één van de weinige invloedrijke Russen die openlijk kritiek heeft geuit op “het Rusland van Poetin”. Eind 2022 besloot hij – net als Yuri Milner – zijn Russische staatsburgerschap op te zeggen na een opsomming van vervelende gebeurtenissen, maar pas eerder deze week werd hij door het VK van de sanctielijst gehaald.

Oleg Tinkov heeft Rusland voorgoed achter zich gelaten

Tinkov laat zich geen blad voor de mond nemen en heeft het Kremlin meermaals keihard bekritiseerd. “Ik kan en wil niet meer geassocieerd worden met een fascistisch land dat een oorlog begint tegen een vredig buurland”, aldus Tinkov. Dit soort uitspraken waren niet zonder consequenties voor de 55-jarige ondernemer, want als reactie werd hij door de Russische overheid verplicht zijn belangen in zijn Tinkoff Bank te verkopen.

Zonder te onderhandelen, waardoor Vladimir Potanin, de rijkste Rus, de bank voor slechts een fractie van de daadwerkelijke waarde kon overnemen. “Ik kon niet over de prijs praten,’ zei Tinkov tegen The New York Times. “Het was als een gijzelaar – je neemt wat je wordt aangeboden. Ik kon niet onderhandelen.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Oleg Tinkov (@olegtinkov)

Het opzeggen van zijn Russische staatsburgerschap had ook te maken met de sanctiebeperkingen die hem in de portemonnee raakten. Waar de zoon van een Siberische mijnwerker op zijn hoogtepunt $ 7,7 miljard waard was, is daar volgens Bloomberg ‘slechts’ circa $ 650 miljoen van over.

Eerder deze maand werd de in London woonachtige Tinkov (staatsburger van Cyprus) eindelijk van de Britse sanctielijst verwijderd. Kort na dit nieuws begon zijn superjacht La Datcha weer locatiegegevens door te pasen na twee jaar van radiostilte. Toen de invasie van Rusland begon besloten diverse Russische zakenlieden de AIS-transponders uit te schakelen, zodat ze niet in beslag genomen konden worden.

Twee helikopters en een onderzeeër

Op MarineTraffic ondervinden we dat het jacht – onderdeel van de SeaXplorer-serie – in Zuid-Amerika ligt. Op dezelfde plek waar het jacht destijds van de rader verdween: in de Mexicaanse deelstaat Baja California – in de haven van Ensenada om precies te zijn.

La Datcha is een 77 meter lang expeditiejacht dat in 2019 in opdracht is gemaakt van Oleg Tinkov. Gebouwd door het Nederlandse Damen Yachting, werd het superjacht van $ 100 miljoen aangeprezen als ’s werelds eerste particuliere ijsbreker. Het schip werd uiteindelijk eind 2020 afgeleverd aan Tinkov, die nauw betrokken was bij het ontwerpproces.

Oleg Tinkov

Foto: Damen Yachting

Het superjacht is speciaal gebouwd voor verkenningsreizen en zonder problemen naar de meest afgelegen delen van de planeet afreizen. Naast twee Airbus H125-helikopters heeft het jacht twee expeditie-RIB’s, twee sneeuwscooters en zelfs een onderzeeër voor drie personen. Andere hoogtepunten zijn het duikcentrum, de skiruimte met lawineveiligheidsuitrusting en de speciale observatielounge.

Foto: Damen Yachting

Het schip heeft genoeg ruimte om plaats te bieden aan maximaal 12 gasten in zes hutten, compleet met een inloopkleedkamer en een eigen badkamer. “Breng een romantische tropische nacht door op het zonnedek, luisterend naar de golven die zachtjes over het rif breken. Of vier de ontdekkingen van de dag onder de middernachtzon van de Noordpool met een warme duik in de jacuzzi”, schrijft de botenbouwer uit Vlissingen.

Het jacht is te charteren voor $ 800.000 in het hoogseizoen en voor $ 740.000 het laagseizoen. Dit zijn weekprijzen. Volgens YachtCharterFleet heeft La Datcha “alles wat u maar kunt wensen voor onvergetelijke jachtchartervakanties.”