In de weelderige groene velden van Wimbledon, het meest prestigieuze en oudste tennistoernooi ter wereld, vinden jaarlijks duizenden tennisliefhebbers hun weg naar de tribunes om getuige te zijn van de intense strijd tussen ’s werelds beste tennisspelers. Maar naast de roem en eer die gepaard gaan met het winnen van de Wimbledon-trofee, is er ook een ander aspect dat de aandacht trekt van zowel spelers als fans: de aanzienlijke inkomsten die worden gegenereerd tijdens het toernooi.

Prijzengeld van grandslamtoernooi Wimbledon bereikt recordhoogte

Wimbledon staat bekend om zijn uitstekende prijzengeld, dat in de loop der jaren gestaag is gestegen. De All England Lawn Tennis and Croquet Club, de organisator van het toernooi, is zich ervan bewust dat de financiële beloning een grote rol speelt in het aantrekken van ’s werelds beste spelers. Het toernooi heeft zich altijd ingezet om de prijzenpot te vergroten en zo de concurrentie tussen de spelers aan te wakkeren.

Dit jaar wordt zelfs een record aan prijzengeld uitgeloofd. De organisatoren van het legendarische toernooi hebben namelijk medegedeelde dat er dit jaar £ 44,7 miljoen pond (omgerekend circa € 52,3 miljoen) te verdelen valt. Dat komt neer op een stijging van 17,1 % ten opzichte van 2019.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Wimbledon (@wimbledon)

Wie er in de eerste ronde uitvliegt gaat huiswaarts met de troostprijs van € 64.000, terwijl de winnaars van het enkelspel – mannen en vrouwen – € 2,75 miljoen ontvangen voor de moeite. Ook de twee verliezende finalisten hebben niets te klagen. Zij krijgen omgerekend ongeveer € 1,37 miljoen.

Extra inkomsten

Naast het prijzengeld hebben de spelers ook de mogelijkheid om extra inkomsten te genereren uit sponsoren en endorsements. Wimbledon biedt spelers een uniek platform om hun merkwaarde te vergroten en deals met grote bedrijven te sluiten. Bekende spelers worden vaak geassocieerd met gerenommeerde merken en kunnen hierdoor eenvoudig miljoenen extra’s verdienen door simpelweg hét gezicht te zijn van een product.

Het publiek speelt dan ook een cruciale rol bij het genereren van financiële opbrengsten tijdens het toernooi. Elk jaar trekken duizenden toeschouwers naar het beroemde Centre Court en zitten miljoenen wereldwijd voor de buis. Zo leveren de uitzendrechten enorme bedragen op.

Terwijl de top van het professionele tennis enorme bedragen verdient, hebben degenen die zich net beginnen te vestigen of in de lagere rangen spelen vaak moeite om rond te komen. Tennis is een veeleisende sport waarbij reizen, trainen en deelnemen aan toernooien hoge kosten met zich meebrengen.

Het toernooi in de buitenwijk van London ging op 3 juli van start en op 16 juli zal de finale gespeeld worden.