Investeringsbank Goldman Sachs heeft onderzoek gedaan naar de economie van verschillende landen, mede om erachter te komen of de Verenigde Staten in de toekomst ingehaald zal worden. Een paar dagen geleden verscheen een rapport van de bank waarbij ze ervan uitgaan dat zowel China als India de VS potentie hebben om Amerika in te halen.

India wordt één-na-grootste economie ter wereld

De Verenigde Staten wordt al decennia gezien als het land met één van de grootste economieën ter wereld. Echter komt er steeds meer competitie bij kijken, zie bijvoorbeeld Volksrepubliek China. Hoewel het al een tijdje bekend is dat China’s economie steeds verder groeit, speculeert Goldman Sachs dat in 2075 China de nummer één van de wereld zal zijn. Gevolgd door de VS? Absoluut niet, want de investeringsbank voorspelt dat India de nummer twee zal worden.

Waarom voorspelt Goldman Sachs dat India de één-na-grootste economie van de wereld zal hebben, gezien het land nu op plek vijf staat? Dat heeft meerdere redenen. Ten eerste heeft India sinds kort het hoogste aantal inwoners ter wereld, met een totaal van ongeveer 1,4 miljard mensen. Volgens het onderzoek zal het BBP van India naar verwachting drastisch groeien.

De onderzoekers van de investeringsbank stellen dat het land al veel vooruitgang boekt op het gebied van innovatie en technologie, maar dat de meesten dit onderschatten. Wat ook belangrijk is, is dat de onderzoekers verwachten dat de arbeidsproductiviteit flink zal stijgen. Echter zal er dan wel gezorgd moeten worden voor een hoge arbeidsparticipatiegraad, dus meer banen en meer mogelijkheden tot (bij)scholing.

Verder stellen de onderzoekers dat, gezien de sterfte- en geboortecijfers geleidelijk lopen, de bevolking in het land zal blijven groeien. Volgens Goldman Sachs is het daarbij belangrijk om te kijken naar de hoeveelheid niet-werkenden die afhankelijk zijn van de werkende bevolking, denk aan ouderen, kinderen en arbeidsongeschikten. De relatie tussen die cijfers kan bepalend zijn voor de toekomst van de economie in India. Als het land goed inspeelt op de cijfers, kan dit een enorme groei in hun economie betekenen.