’Holland’ is één van de zeven Provinciehuizen aan de Prinsengracht die omstreek 1715 uit de grond zijn gestampt. Hoewel het veel kenmerken heeft van een vervlogen tijd, is hier wonen een absoluut voorrecht. Ook voor moderne begrippen. Het monumentale grachtenpand heeft een woonoppervlak maar liefst 461 m2, is “uitstekend onderhouden” en voorzien van een luxe tuinhuis, een fitnessruimte en een home-cinema.

Amsterdams grachtenpand op Funda

En wat te denken van de ligging? Het grachtenpand bevindt zich pal tegenover het voormalige Paleis van Justitie dat momenteel getransformeerd wordt tot een luxe logement van de hotelgroep Rosewood.

Vorig jaar is het grachtenpand voorzien van een nieuwe fundering, terwijl het optioneel is om een lift en een home-spa aan te leggen. Maar bij een prijsklasse van bijna € 5 miljoen zijn er uiteraard meer onderdelen die deze vraagprijs rechtvaardigen. We beginnen bij het begin.

De bel-etage is te bereiken middels het souterrain én via een bordestrap met eigen voordeur. De entree is voorzien van een prachtige Calacatta marmeren vloer met vloerverwarming, terwijl de aan de voorzijde gelegen eetkeuken een fraai uitzicht biedt over de levendige Prinsengracht.

Toe aan rust? Trek u dan terug in de woonkamer aan de achterzijde. Deze kamer heeft openslaande deuren naar de groene achtertuin met verwarmd tuinhuis. Rust kunt u overigens ook vinden het souterrain of de zolder, waar de yoga-matjes klaarliggen.

Opvallende open haarden

De eerste etage waar twee riante kamers zijn enorm sfeervol dankzij de aanwezigheid van twee in het oog springende gashaarden. Zelfs in de badkamer komt u geen sfeer te kort, want ook daar treffen we weer een gashaard aan.

grachtenpand

Dan pakken we de lift om aan te komen bij de tweede etage, welke momenteel in gebruik is als thuisgym. De derde etage heeft een eigen ruime woonkamer aan de voorzijde met een ruime slaapkamer aan de achterzijde, een keuken en een ruime badkamer, terwijl de hoogte, vierde etage bestaat uit twee studio-appartementen, compleet met kitchenette, badkamer en slaapkamer.

Belangstellenden kunnen zich melden bij Recourt Makelaars. De advertentie van de illustere woning werd op 29 juni 2023 geplaatst en wordt aangeboden met een vraagprijs van net iets minder van € 5 miljoen: € 4.975.000 om precies te zijn.

grachtenpand