Het is een al veel gezien fenomeen: miljonairs die overal ter wereld opduiken 0p zoek naar de meest lucratieve lokkertjes om hun vermogen onder te brengen. Landen als het Verenigd Koninkrijk, China, India en Rusland huisvestten tot voor kort grote aantallen miljonairs, maar er lijkt een kantelpunt te ontstaan in de belastingparadijzen van weleer. Australië lijkt juist steeds meer aan populariteit te winnen, zo blijkt uit een rapport van migratieadviesbureau Henley & Partners.

Vooral VK verliest aan populariteit bij vermogenden

Jarenlang trok vooral de hoofdstad Londen veel buitenlandse miljonairs. Zij investeerden daar veelal in bijvoorbeeld vastgoed. Maar sinds de Brexit in 2020 echt gerealiseerd werd vertrekken er juist meer miljonairs uit het VK dan dat er bijkomen. Ook de ophef rondom een speciale belastingregel voor Britten die hun rijkdom buiten het VK verdienen zorgt voor onrust onder de miljonairs. Het VK zal daardoor in 2023 naar verwachting in totaal een netto-uitstroom van 3.200 vermogende particulieren zien, het dubbele van afgelopen jaar. Alleen China en India zien een hogere netto-uitstroom dan het Verenigd Koninkrijk.

Immigrerende miljonairs wereldwijd

Bron: NOS

Ook Rusland verloor aan populariteit bij de vermogenden. Die oorzaak mag duidelijk zijn: de oorlog in Oekraïne speelt hier inderdaad een prominente rol in. India zal een verwacht verlies van zo’n 6.500 tegemoet zien. Volgens een ingewijde komt dat door “verboden belastingwetgeving in combinatie met ingewikkelde, complexe regels met betrekking tot uitgaande overmakingen die vatbaar zijn voor verkeerde interpretatie en misbruik.”

China spant de kroon qua verwachte netto-uitstroom: 13.500. Andrew Amoils, Head of Research bij New World Wealth legt uit: “De algemene welvaartsgroei in China de afgelopen jaren is vertraagd, wat betekent dat de recente uitstroom schadelijker kan zijn dan normaal. De Chinese economie groeide sterk van 2000 tot 2017, maar de groei van rijkdom en miljonairs in het land is sindsdien verwaarloosbaar.”

Australië, VAE en Singapore winnen aan populariteit bij miljonairs

Waar de prominente paradijzen van weleer hun miljonairs-aanwas dus steeds verder in zien krimpen, zien miljonairs Australië, de Verenigde Arabische Emiraten – waar Dubai in ligt – en Singapore steeds meer als toevluchtsoord voor henzelf en hun vermogen. Australië verwerft volgens het bureau dus weer de eerste positie net als in de vijf jaar voorafgaand aan de Corona-pandemie. Ook de VAE, en dat met name Dubai, is immens populair, wat ook geldt voor Singapore.

Nederland krijgt er ook wat miljonairs bij door migratie. Zo’n 200 dit jaar, schat het adviesbureau. Vorig jaar kwamen er ook 200 bij, blijkt nu. Dat is iets minder dan de 350 die eerder werden geschat.