De Saudi Pro League kan zomaar eens de volgende topcompetitie worden. Saudische voetbalclubs sparen kosten noch moeite om voetbalspelers weg te kapen bij Europese topclubs. Echter zal het Al-Nassr van Cristiano Ronaldo en Marcelo Brozovic voorlopig geen nieuwe speler binnenhalen.

Transferverbod van Al-Nassr

Fédération Internationale de Football Association (FIFA) heeft namelijk een transferverbod opgelegd, melden Britse media. De Saudische club heeft een aantal openstaande rekeningen bij Leicester City, maar het blijft ijzig stil vanuit het Midden-Oosten. Leicester heeft nog zo’n € 460.000 tegoed van Al-Nassr.

Dat bedrag heeft alles te maken met de transfer van voormalig VVV-Venlo-speler Ahmed Musa. In 2018 betaalde Al-Nassr € 16,5 miljoen om de Nigeriaans international over te namen, exclusief bonussen. “Al-Nassr kan momenteel geen nieuwe spelers registreren – dit vanwege openstaande schulden”, schrijf een woordvoerder van de FIFA. “Relevante verboden zullen onmiddellijk worden opgeheven nadat de betaling van de schulden door de betrokken schuldeisers is bevestigd.”

De FIFA grijpt in

Aangezien Al-Nassr geen initiatief toonde, besloot de clubleiding van Leicester City, de club die in het seizoen van 2015–16 de  Premier League won, naar de CAS te stappen. Het sporttribunaal stelde de aanklager in het gelijk, maar wederom trok de club zich hier niets van aan. Daarom heeft FIFA intussen ingegrepen. De voetbalbond maakt het niet al te ingewikkeld: zodra Al-Nassr het bedrag alsnog overmaakt naar Leicester, dan wordt het transferverbod simpelweg verscheurd.

Als dit op korte termijn niet wordt opgelost, dan mag Al-Nassr zijn borst nat maten. Concurrente teams gaan namelijk onderverhuurd door met nieuw materiaal inkopen. Zo heeft rivaal Al Ittihad de twee Franse talenten Karim Benzema en N’Golo Kanté gekocht.

Dit zijn niet de enige namen die in Saudi-Arabië gaan spelen. Ook Rúben Neves (Al Hilal), Kalidou Koulibaly (Al Hilal), Roberto Firmino (Al-Ahli), Édouard Mendy (Al-Ahli) betreden de Saudi Pro League, terwijl de transfer van Hakim Ziyech van Chelsea naar Al-Nassr definitief is afgeketst.

Lees hier het volledige rapport van de FIFA.