Klimaatactivisten slaan steeds vaker toe. Metselen ze zichzelf niet vast aan een snelweg, dan spuiten ze wel een winkelpand onder met verf. Afgelopen weekend spoot een groepje van Futuro Vegetal, ofwel Future Vegetable, zwarte en rode verf over een superjacht ter waarde van $ 300 miljoen in de haven van partyeiland Ibiza.

Brandblussers gevuld met rode en zwarte verf

Future Vegetable schreef op Twitter dat twee leden brandblussers gevuld met rode en zwarte verf gebruikten om zondagochtend het “Kaos” superjacht te beschadigen. Op beelden is te zien hoe een bemanningslid van het jacht de schade probeert te herstellen met een waterspuit, maar tevergeefs. Ook heeft de klimaatgroep foto’s geüpload van twee leden die voor het luxe jacht staan ​​met borden met de tekst “You Consume, Others Suffer”.

“De enige reden waarom we doorgaan met het handhaven van een economisch systeem dat ons naar eco-sociale ineenstorting leidt, is om de privileges van deze kleine bevoorrechte klasse te behouden”, zei de groep in een verklaring over het vandalisme. “De megarijken leven van het leed van anderen.”

De klimaatactivisten kozen doelbewust voor dit jacht omdat het eigendom is van Walmart-erfgename Nancy Walton Laurie. Zij is één van de rijkste vrouwen ter wereld met een geschat vermogen van $ 7,7 miljard.

Inmiddels heeft de Spaanse politie twee personen gearresteerd in de haven die betrokken zouden zijn bij het incident, meldt het lokale Periodico de Ibiza. Ingewijden hebben aan Spaanse media verklaard dat het jacht werd beklad toen het op het punt stond om het partyeiland te verlaten. De bemanning was al bezig met het voorbereiden om te vertrekken.

Superjacht Kaos

Kaos werd in 2017 afgeleverd door de Nederlandse botenbouwer Oceanco en is maar liefst 110 meter lang. Ten tijden van haar oplevering was het grootste superjacht dat ooit in Nederland is gebouwd. Het jacht wisselde in 2018 van eigenaar, met een laatst bekende vraagprijs van € 275 miljoen op het moment van verkoop. Het plezierschip beschikt over faciliteiten als een bioscoop, een spa, een fitnessruimte en zelfs een ziekenhuis voor medische noodgevallen op zee.

Het vandalisme kwam na een oproep van de Ibiza-tak van het extremistische Extinction Rebellion, een activistische organisatie die het verbod op privéjets en luxe jachten eiste vanwege het klimaat. Zo werd er eerder al een privéjet op de luchthaven van Ibiza op een vergelijkbare manier besmeurd door activisten van deze groepering.