Leonardo DiCaprio en Jeff Bezos, twee prominente klimaatactivisten, hebben $ 200 miljoen opzij gezet om te investeren in het uitstervende Amazone-regenwoud in Brazilië. Over een periode van vier jaar zullen de Hollywood-acteur en Amazon-oprichter helpen om het oerwood, de inheemse bevolking en de dieren te beschermen en de klimaatdoelen te behalen.

Protecting Our Planet Challenge

Protecting Our Planet Challenge. Zo heeft de instantie waar al het geld naartoe gaat. Het wordt gezien als ’s werelds grootste particuliere toezegging ooit voor het behoud van biodiversiteit.

“We zijn geïnspireerd door de ambitieuze doelstellingen van Brazilië om de Amazone te beschermen, een van de belangrijkste plekken voor dieren in het wild op de planeet en zijn verheugd deze inspanningen te kunnen ondersteunen via de Protection Our Planet Challenge”, schrijft DiCaprio in een persbericht.

Bolsonaro noemt DiCaprio hypocriet

Leonardo DiCaprio houdt zich druk bezig met milieu. Hij maakte er zelfs een film over, Don’t Look Up. Maar hij uit vooral zijn zorgen voor het Amazonegebied, wat afgelopen jaar leidde tot een akkefietje met Jair Bolsonaro, oud-president van Brazilië. Hij reageerde op een tweet van DiCaprio over de situatie van het regenwoud en noemde hem hypocriet: “U kunt blijven spelen met uw Hollywood-sterspeelgoed terwijl wij ons werk doen.” Daarmee doelt Bolsonaro op het gebruik van vervuilende jachten van de acteur.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Leonardo DiCaprio (@leonardodicaprio)

Jeff Bezos

Ook Amazon-eigenaar en filantroop Jeff Bezos draagt samen met zijn verloofde Lauren Sánchez een steentje bij. Hij doet dat via zijn eigen Bezos Earth Fund, met als doel klimaatverandering tegen te gaan.

Cristián Samper, algemeen directeur van het Bezos Earth Fund, zegt dat het Amazonegebied van ‘cruciaal belang’ voor de toekomst van de wereldwijde biodiversiteit en het klimaat. “We zijn verheugd om de aanwijzing en het beheer van beschermde en inheemse gebieden te ondersteunen als een belangrijk onderdeel van de strategie om ontbossing te verminderen, samen met nieuwe economische ontwikkelingsmodellen, die gebaseerd zijn op het behoud en duurzaam gebruik van het bos.”

Het Amazonegebied wordt geconfronteerd met verschillende klimaatproblemen die ernstige gevolgen hebben voor het milieu, de meer dan 400 inheemse groepen en de biodiversiteit van het gebied.

Ontbossing is een van de grootste bedreigingen voor het Amazonegebied. Het kappen van bomen voor landbouw, houtkap en infrastructuurprojecten vermindert niet alleen de omvang van het bos, maar heeft ook gevolgen voor het klimaat. Bomen spelen een cruciale rol bij het opnemen van kooldioxide (een belangrijk broeikasgas) en het vrijgeven van zuurstof. Door ontbossing neemt de hoeveelheid kooldioxide in de atmosfeer toe, wat bijdraagt ​​aan de opwarming van de aarde.

En deze stijgende temperaturen en veranderingen in neerslagpatronen hebben weer gevolgen voor het ecosysteem. Droogteperiodes worden frequenter en intenser, wat leidt tot bosbranden en verlies van biodiversiteit. Iets wat eeuwig zonde zou zijn.