Excentriek, groots en in de meeste gevallen een beetje ongemakkelijk: miljardairs zijn doorgaans buitengewoon. Hoge bomen, die veel wind vangen, maar tegelijkertijd uit ander hout gesneden zijn. Is het intelligentie? De scholing wellicht? Al deze factoren tellen zeker mee, maar tot een bepaalde mate.

Succesvolle ondernemers zonder schooldiploma op zak

Rijkste miljardairs zonder schooldiploma: wat je op school niet meekrijgt. Het oude en herkenbare riedeltje dat thuis wordt doorgegeven aan het kroost: ‘doe je best op school, dan heb je het later beter’. Het klopt ook in vele gevallen, maar er zijn uitzonderingen. Nu gaat het in dit geval evengoed om uitzonderlijke mensen – miljardairs – maar zij bewijzen dat het volgen van de passie soms beter uitpakt, dan braaf in de pas lopen met het schoolsysteem.

Een pak diploma’s in het ganzenbord des levens is een zekere ‘perc’. Het opent deuren, geeft houvast, evenals enige zekerheid aan degene die je aanneemt. Maar, zoals keer op keer blijkt, zitten de echte verdiensten in buiten de lijntjes denken. Innoveren, disruptie, enzovoort. Bereid zijn om te deep-diven, met het mes tussen de tanden, daar waar de winsten zitten. En dat ondersteunt niet elke opleiding.

Mark Zuckerberg

Dat kan oprichter van Facebook (tegenwoordig Meta), Mark Zuckerberg, bevestigen. Zoals uit de film ‘The Social Network’ blijkt, stopte Zuckerberg in 2004 met zijn opleiding aan Harvard om het idee van Facebook verder uit te werken. De rest is, zoals we zeggen, geschiedenis. Zuckerberg streek grofweg $ 122 miljard binnen met zijn idee. En dat hij gedag zag aan een exclusieve studie op het gerenommeerde Harvard is ook wel bijzonder. Steve Jobs De grote man van Apple is er inmiddels niet meer, maar op zeer jonge leeftijd was Steve Jobs al een belachelijk bedrag waard: $ 250 miljoen dollar, op de leeftijd van 25 jaar.

De rasechte onderhandelaar stond bekend als een geldwolf, maar wist niettemin één van de grootste techbedrijven naar de top van de wereld te tillen. Ook deze miljardair had geen schooldiploma op zak. Na één semester, stopte Jobs zijn studie aan Reed College. Enkele jaren later richtte hij alsnog Apple op (1976).

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Mark Zuckerberg (@zuck)

Richard Brandson

Ook Richard Brandson behoort tot miljardairs zonder schooldiploma. De markante man achter Virgin Group is tegenwoordig ongeveer $ 4,2 miljard waard. Brandson was zwaar dyslectisch en kwam amper mee op school. Op zijn laatste dag (Brandson was zestien) kreeg hij van het schoolhoofd te horen: ‘jij eindigt in de bak of wordt miljonair’. Brandson koos voor het laatste en keek niet meer om naar de schoolbanken.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Richard Branson (@richardbranson)

Bill Gates

De oprichter van Microsoft kon rekenen op alle support en zorg toen hij aan Harvard begon in 1975. Hoewel de miljardair besloot om zijn schooldiploma te bemachtigen, viel de focus helemaal op business vanaf dat jaar. Niet onverdienstelijk overigens. Bill Gates verdient tegenwoordig naar schatting zo’n $ 1.300 dollar per seconde (!) . Niet slecht voor een drop-out, toch?

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Bill Gates (@thisisbillgates)

Michael Dell

We blijven in de booming stratosfeer van hitech met de volgende miljardair op de lijst. Michael Dell, uiteraard bekend van Dell computers, boekte ook gigantische successen. Deze in Houston geboren ondernemer, inmiddels 57 jaar, is zonder een degelijk schooldiploma tegenwoordig ruim $ 54 miljard waard. Dankzij een lucratieve cold calling-business zei Dell vaarwel aan de schoolbanken van de Universiteit van Texas op zijn negentiende.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Michael Dell (@michaeldell)

Timing, maar ook lef en visie doorslaggevend

Wat het bovenstaande ons vertelt? Nou, deze mannen waren op het juiste moment op de juiste plek. Veel van de successen rusten op de immense IT- en internet-boom van de afgelopen dertig jaar. Maar toch. Levenservaring leert dat kansen niet enkel kwestie van geluk zijn of voorrecht, maar mindset en vooral voorbereiding. De deur zal opengaan. Idealiter als je klopt dus. Of desnoods de deur zelf bouwt.