Het vinden van een bevredigende werk-privé-balans kan een lastige opgave zijn, terwijl een gebalanceerd evenwicht tussen werk en privéleven een tal van voordelen kent. Maar wat nog belangrijker is, is sociale interactie, blijkt uit een 85 jaar durend onderzoek van universiteit Harvard.

85 jaar durend onderzoek door Harvard

Voorheen waren er slechts een aantal beroepen om uit te kiezen, zoals timmerman, schilder, kaasboer, winkelmedewerker enzovoorts. Maar tegenwoordig stikt het van de functietitels en beroepsgroepen. Consultant, marketingmanager en pr-adviseur, om er maar een paar te noemen. Dat maakt de baankeuze een stuk ingewikkelder.

Om men te behouden voor een slechte keuze heeft Harvard, één van de meest prestigieuze universiteiten ter wereld, een 85 jaar durend onderzoek uitgevoerd om uit te wijzen wat de meeste ongelukkigste banen zijn. Het wordt gezien als één van de langstlopende onderzoeken die er zijn.

Belang van persoonlijke interactie

Volgens Robert Waldinger, professor in de psychiatrie aan de Harvard Medical School en directeur van de Harvard Study of Adult Development, komt (on)geluk op werk voornamelijk neer op persoonlijke interactie, vertelt hij aan CNBC Make It. Banen die weinig menselijke interactie vereisen en waarbij geen band met collega’s kan worden opgebouwd, hebben over het algemeen de meest ellendige werknemers, zo bleek uit de studie.

Callcenters

Maar het kan twee kanten opwerken. Iemand die snel overprikkeld raakt zal niet gelukkig worden van een baan als telefonist in een rumoerig kantoorpand, terwijl iemand met een grote sociale batterij liever niet de hele dag zit weg te kwijlen achter een beeldscherm in een isolerend hokje. “We weten dat mensen in callcenters vaak erg gestrest zijn over hun werk, vooral omdat ze de hele dag aan de telefoon zitten met gefrustreerde, ongeduldige mensen”, aldus Waldinger.

Dit moeten we niet onderschatten. Recent onderzoek heeft namelijk aangetoond naarmate we ouder worden, eenzaamheid het een even slechte invloed op onze gezondheid heeft als roken. Of zelfs erger. Factoren als geld, professioneel succes, lichaamsbeweging zijn ongetwijfeld bevorderend voor ons welzijn, maar uit onderzoek blijkt dat positieve relaties met andere mensen veruit het belangrijkste is. Een ander onderzoek uit 2022 van Gallup toont aan dat mensen die een beste vriend op het werk hebben, productiever zijn en meer betrokken bij hun werk dan degenen die dat niet hebben.

Meest deprimerend banen, volgens Choose My Company

  1. Notarisbediende
  2. Onderwijzer
  3. Politieagent
  4. Kwaliteitscontroleur
  5. Computeranalist
  6. Kuispersoneel
  7. Webmaster
  8. Persattaché
  9. Informaticus
  10. Communicatieconsulent

“Als je wordt aangemoedigd om in een team te werken, is het gemakkelijker om positieve relaties met collega’s op te bouwen”, zegt Waldinger. “Maar als van je wordt verwacht dat je altijd je werk doet of met anderen concurreert, is dat een ander verhaal. Positieve werkrelaties leiden tot lagere stressniveaus, gezondere werknemers en minder dagen dat we overstuur thuiskomen. Ze maken ons ook gewoon gelukkiger.”

Volgens het onderzoek komen eenzame banen veel voor in opkomende, door technologie gedreven industrieën, zoals pakket- en voedselbezorgdiensten, waar mensen vaak helemaal geen collega’s hebben. Of niet eens hun namen weten. Wie zich niet verbonden voelt met anderen op het werk, wordt dan ook, bewust of onbewust, geconfronteerd met een gezondheidsrisico. Dat minuutje bijpraten met die ene collega van HR bij het koffiezetapparaat kan dus al een wereld van verschil betekenen.

“Positieve relaties op het werk leiden tot lagere stressniveaus, gezondere werknemers en minder dagen dat we overstuur thuiskomen”, concluderen Waldinger en Schulz (associate director van de Harvard Study of Adult Development). “Ze maken ons ook gewoon gelukkiger.”