Tegenwoordig worden jachten ontworpen en gebouwd met behulp van materialen en constructietechnieken die hen drijvend houden, maar alsnog komt het voor dat jachten zinken, zoals door het weer of andere verschijnselen. Het in 1988 door Palmer Johnson afgeleverde jacht Time is echter bewust naar de zeebodem geëscorteerd. Maar waarom?

De zinking van scheepswerf Palmer Johnson’s ‘Time’

Time, ooit ’s werelds grootste aluminium jacht, zal een onderdeel van een zeldzaam koraalras, meerdere soorten rifvissen en bezoekende onderzoekers. Over het algemeen is het uiteraard niet de bedoeling dat een jacht zinkt, maar dit jacht werd afgelopen weekend doelbewust tot zinken gebracht langs de Atlantische kust van Florida.

Het wrak zal ten goede komen aan koraal, duikers en rifvissen. Net als circa 55 andere schepen die tot zinken  zijn gebracht om riffen te creëren, volgens het Marine Cleanup Initiative (MCI). De boot, die nu slechts een aluminium skelet is zonder motoren of interieuruitrusting, werd de afgelopen 10 maanden gestript ter voorbereiding op het evenement.

Foto: TC Palm

“Tweehonderdvierenzestig ton aluminium zal naar verwachting sporen van oculina varicosa aantrekken”, aldus een MCI-verklaring. “We verwachten dat ze vol zit met witte oculina, dus ze zal eigenlijk worden beschouwd als de eerste oculina-kwekerij buiten de oculina-banken”, vertelde Christa Stone, operationeel directeur van de MCI, aan WPTV.com. “Hoe meer we proactiever en preventiever zijn om de duurzaamheid hier te behouden, hoe groter de kans op een gezonder ecosysteem.”

Milieueffecten op koraal

De schaduw van boten op de bodem kan blijkbaar helpen om de temperatuur op de oceaanbodem te verlagen, waardoor koraal kan gedijen en onderzoekers de mogelijkheid krijgen om de milieueffecten op koraal te bestuderen.

Koraalriffen zijn van groot belang voor de wereld vanwege hun biodiversiteit, hun rol in het mariene ecosysteem, hun economische waarde en hun bijdrage aan de bescherming van kustlijnen. Ze herbergen talloze planten- en diersoorten, ondersteunen de visserijsector, bieden kustbescherming tegen stormen en bevorderen het toerisme. Helaas worden koraalriffen bedreigd door onder meer klimaatverandering, vervuiling en overbevissing, waardoor het behoud ervan van cruciaal belang is.