Er hing al een aantal jaar een donkere wolk boven de fabriek in Amsterdam-Oost, maar gisteren is fietsenfabrikant VanMoof toch echt failliet gegaan. Terwijl klanten in onderzekerheid zitten, willen we kijken naar wat de oprichters Taco en Ties Carlier allemaal teweeg hebben gebracht sinds de oprichting in 2009. “De perfecte stadsfiets” is niet meer…

VanMoof heeft faillissement aangevraagd

Na jaren van succes en wereldwijde erkenning heeft het bedrijf onlangs zijn faillissement aangekondigd. Dat hebben de oprichters van VanMoof laten weten aan de honderden werknemers. “We zijn jullie allemaal dankbaar en vinden het jammer dat we deze missie niet samen kunnen volbrengen. We zijn bedroefd, maar bovenal voelen we trots op wat we bereikt hebben”, schrijven de gebroeders Taco en Ties Carlier.

Torenhoge verliezen – in 2021 zo’n € 82,2 miljoen – leidde ertoe dat de fietsenfabrikant dat de laatste jaren enkel e-bikes maakte uitstel van betaling kreeg en twee maanden de tijd had om de zaken op orde te krijgen. Kennelijk kwamen ze tot de realisatie dat dit niet haalbaar was, dus werd de stekker eruit getrokken. Uitstel van executie, zullen we maar zeggen.

VanMoof

Terwijl er achter de schermen van alles gebeurt, zitten ruim 200.000 VanMoof-eigenaren in onzekerheid. De modellen van VanMoof hebben specifieke onderdelen en zijn dus niet te repareren door andere fietsenmakers. Dit betekent dat wanneer een fiets kapot is, wat in het geval van VanMoof zeer reëel is, wordt het een lastig pakket. Kwik-Fit besloot VanMoof-klanten te helpen met reparaties, maar zij zijn ondertussen alweer door de onderdelen heen, werd gisteren bekend.

“Afgelopen dagen is het heel snel gegaan”

“Sinds donderdag liep het storm bij de vestigingen die VanMoof-fietsen kunnen repareren”, zegt Pieter Bikker, directeur E-Mobility bij Kwik-Fit, na berichtgeving van BNR Nieuwsradio. “Normaal gesproken hebben we genoeg voorraad liggen en krijgen we op tijd nieuwe voorraad geleverd. Maar de afgelopen dagen is het heel snel gegaan.”

Het faillissement van VanMoof is een teleurstellend keerpunt voor een bedrijf dat bekend stond om zijn innovatieve ontwerpen, technologie-integratie en duurzame benadering van transport. Er wordt nog gekeken naar een doorstart, maar of dit überhaupt mogelijk is zal in de nabije toekomst duidelijk worden.