Sprookjesachtig. Zo kunnen we het Limburgse ‘Kasteel Schaloen’ wel omschrijven. De rijksmonumentale burcht ligt verscholen achter een slotgracht en een met groen omheinde oprijlaan, maakt met twee nabijgelegen kastelen deel uit van een 400 hectare groot beschermd natuurgebied en is klaar voor de volgende kasteelheer, familie of hotelhouders.

Beginselen van Kasteel Schaloen

De oudste gegevens van Kasteel Schaloen dateren uit 1381. Het werd gebouwd als verdedigingsburcht. De daaropvolgende decennia heeft het kasteel voornamelijk adelijke families gehuisvest, totdat het tijdens de Spaans-Nederlandse oorlog in de 16e-eeuw bijna volledig door een brand werd verwoest. De schade bleek herstelbaar te zijn en in in 1656 herrees Schaloen uit zijn as.

In het jaar 1977 verkocht de gemeente Valkenburg-Houthem het kasteel aan aannemer Woudenberg, die een grootschalige renovatie initieerde. Het werd vervolgens opnieuw doorverkocht en nieuw leven ingeblazen als hotel. De huidige eigenaren hebben het kasteel in 1985 gekocht en verder gerestaureerd.

In 2013 werd het rechthoekige slot weer in de etalage gezet; destijds het duurste huis dat te koop is in Nederland. Hoewel dat momenteel niet het geval is, moet u van goede huize zijn om hier te kunnen resideren.

  • 84 kamers (49 slaapkamers)
  • zeven badkamers en vier aparte toiletten
  • zeven ligbaden, twee douches en zes toiletten
  • negen woonlagen, plus een zolder en een kelder

“Allure en natuur in één!

“Naast het kasteel staan, gescheiden door de tussengracht, een aantal fraaie historische bijgebouwen, zoals het Poortgebouw, het Tiendgebouw het Economiegebouw en het Zwanenhuisje.”, schrijft de makelaar. “Alle bijgebouwen zijn volledig gerenoveerd en zijn nu in gebruik als vakantiewoningen, horeca, feestlocaties en garages.”

De huidige eigenaren hebben “veel aandacht besteed aan het behoud van de historische uitstraling en de charme van de gebouwen”, maar hebben het kasteel tegelijkertijd ook gemoderniseerd om het zo comfortabel mogelijk te maken. Het interieur is dan ook een heuse tijdcapsule van een vervlogen tijd. Dat is op te merken aan de rode lopers, de ridderharnassen, de kroonluchters, de authentieke schouwen, de gewervelde plafonds en het meubilair.

De advertentie van het pand staat op het moment van schrijven slechts twee weken live. Honders & Alting Makelaars houdt de verkoop. Hoe zit het met de vraagprijs? Wel, die staat op € 6.645.000.

Trap kasteel kasteel