De bloedige oorlog in Oekraïne eist zijn tol op alle vlakken, zowel fysiek als mentaal, maar ook financieel. De Russische staat moet steeds meer moeite doen om de Russen in het gareel te houden. Ze proberen tegenslagen als mega-verliezen, de recente opstand van de Wagner-groep en het maar uitblijven van ontwikkelingen zoveel mogelijk te verbloemen. Steeds meer bedrijven keren Rusland de rug toe. Dat is iets wat de staat aldaar veelvuldig tegen probeert te gaan. Zij kopen een grootaandeel in de dochterondernemingen van multinationals Danone en Carlsberg.

Russische staat stelt dochterondernemingen Danone en Carlsberg onder controle

Afgelopen zondag werd een decreet gepubliceerd, dat overigens door president Poetin werd ondertekend, waar in stond dat het Kremlin 98,56 procent van de aandelen van de Russische brouwerij Baltika, eigendom van Carlsberg, onder haar controle stelt. Carlsberg is van origine een Deense brouwer, met zoals elk groot bedrijf mondiaal meerdere dochterondernemingen. Hetzelfde geldt voor tienduizenden aandelen van het Franse zuivelbedrijf Danone, dat in Rusland onder de naam Danone, Danissimo en Prostokvasjino opereert.

Beide bedrijven gaven in 2022 al aan hun activiteiten in Rusland op te willen schorten. Beide bedrijven gaven afgelopen juni aan nieuwe kopers te hebben gevonden voor hun Russische activiteiten. Die verkoop is met de overname door de Russische staat volgens Carlsberg hoogst onzeker geworden. In een verklaring schrijft het Deense bedrijf dat de overname ‘onverwachts’ komt en dat ze ‘nog geen verdere informatie’ van Rusland hebben ontvangen. Met de vermeende verkoop zou een bedrag van 9,9 miljard Deense kronen, omgerekend € 1,33 miljard, gemoeid zijn. Danone zegt in een korte verklaring ‘de situatie te onderzoeken en af te wachten’.

In april gebeurde hetzelfde ook al met Russische dochterondernemingen van het Duitse energieconcern Uniper en de Finse stroomproducent Fortum. Ook zij probeerden hun Russische meerderheidsbelang van de hand te doen, maar ook hun dochterondernemingen werden opgekocht door het Kremlin.

Argusogen

De controlestelling van de twee bedrijven zal door anderen met argusogen worden aanschouwd. Veel bedrijven zijn momenteel nog bezig met het verlaten van Rusland, wat kan worden bemoeilijkt mocht de Russische staat ook hun aandelen opkopen.

Zo maakte Heineken in april bekend dat het toestemming heeft gevraagd aan de Russische autoriteiten voor een verkoop van de Russische tak. Ook Unilever zit met Rusland in zijn maag. Dat bedrijf kiest er voorlopig voor om het Russische bedrijf zelfstandig voort te laten bestaan, zonder dat het daar naar eigen zeggen geld aan verdient.