Frankrijk is in de ban van hevige rellen en protesten nadat de 17-jarige Nahel is vermoord door een politieagent. De tragische dood van deze jonge tiener heeft geleid tot een golf van woede en onrust in het hele land. Demonstranten eisen gerechtigheid en maatregelen om de veiligheid van jongeren te waarborgen. Ondertussen wordt de schade opgemaakt.

Frankrijk staat in de brand

De aanhoudende crisissituatie in Frankrijk tonen de diepgewortelde problemen en onvrede in de samenleving. Het incident rondom de moord op Nahel heeft een breder debat over de veiligheid, jeugdcriminaliteit en de rol van de overheid aangewakkerd.

President Emmanuel Macron heeft zijn medeleven betuigd aan de familie van Nahel en heeft beloofd dat er een grondig onderzoek zal worden ingesteld naar de omstandigheden van zijn dood. “Niets rechtvaardigt de dood van iemand die jong is”, meende hij. Tegelijkertijd roept hij de relschoppers op tot kalmte en vreedzaam protest.

Ondertussen keert de rust langzamerhand weder nadat de oma van Nahel heeft opgeroepen tot het staken van de rellen. “Ze gebruiken Nahel als een excuus”, vertelde ze in een interview met tv-zender BFM TV. Ze heeft uitte haar vertrouwen in de vervolging van de politiemannen die haar kleinzoon doodden. “Ik geloof in rechtvaardigheid.”

De politieagent die de trekker overhaalde zit vast op verdenking van doodslag. Hoewel hij verklaarde te handelen uit nood, suggereren beelden anders. In een video is te horen hoe hij naar Nahel roept: “Ik schiet een kogel door je kop”. Dat bleek geen bluf te zijn, want toen de Nahel de politie agent negeerde en het gaspedaal indrukte, schoot de politieagent hem in zijn borst, wat hem fataal werd.

€ 1 miljard aan schade

In de nachten die volgde braken massale protesten in het hele land uit. Duizenden demonstranten zijn ondertussen opgepakt. Volgens de politie gaat het vooral om jongeren; de gemiddelde leeftijd van de arrestanten zou 17 jaar zijn. Zij hebben een ongelofelijke hoeveelheid aan materiële schade toegebracht. Sommige steden lijken wel op een oorlogsgebied. Auto’s staan in brand, winkels worden geplunderd en de politie stuit op woedende verzetsplegers.

De situatie kaart een groter, institutioneel probleem aan, maar het gros van de jongeren misbruikt de moord om te stelen en zich te misdragen. Tot op heden zouden er ruim 200 winkels geplunderd zijn, 300 bankfilialen zijn beschadigd en minstens 250 tabakszaken doelwit geraakt. In totaal zou er voor € 1 miljard aan schade zijn gemaakt. Dat is nog exclusief de beschadiging aan politiebureaus, gemeentehuizen en andere publieke gebouwen.