Britse miljardair Joe Lewis (geschat vermogen van $ 6,4 miljard), eigenaar van Premier League-club Tottenham Hotspur, is in New York opgepakt op verdenking van verschillende zaken met betrekking tot handel met voorkennis. In een onverwachte wending wordt in de rechtbank ook de aandacht gevestigd op onder meer zijn superjacht Aviva.

Eigenaar van Tottenham Hotspur opgepakt in NYC

Maar wat heeft hij uitgehaald om gepresteerd worden? Hij wordt verdacht van zestien gevallen van beveiligingsfraude en drie gevallen van samenzwering voor misdaden die zouden hebben plaatsgevonden tussen 2013 en 2021. Zijn David Zornow spreekt van een “ongehoorde inschattingsfout”. “Lewis is vrijwillig naar de VS gekomen om op deze ondoordachte beschuldigingen te antwoorden, en we zullen hem krachtig verdedigen in de rechtszaal”, aldus Zornow.

In de rechtbank in New York City heeft de 86-jarige Lewis zijn onschuld bepleit. Zo makkelijk komt hij er echter niet vanaf. Zo heeft hij een borgsom van maar liefst $ 300 miljoen aan zijn broek hangen. Er hangt hem een gevangenisstraf van maximaal 25 jaar boven het hoofd.

Ook heeft hij zijn paspoort moeten inleveren, waardoor hij niet langer zijn resort op de Bahama’s kan bezoeken. Dat tropische oord beheert hij naar verluidt samen met Tiger Woods en Justin Timberlake.

Superjacht Aviva in de schijnwerpers

Wel mag hij uitsluitend voor binnenlandse zakelijke doeleinden zijn privé-vliegtuig benutten. Dat komt goed van pas, want hij heeft geen toestemming om ook maar één stap op zijn superjacht te zetten.

Abeking & Rasmussen Aviva-01

Foto: Abeking & Rasmussen

Temidden van de juridische onrust is Aviva het onverwachte middelpunt van de aandacht van de rechtbank geworden. Terwijl Lewis op zijn proces wacht, heeft de rechtbank het decreet uitgevaardigd dat geschikt zou zijn voor een maritieme soap.

Het jacht werd gebouwd in 2017 door Abeking & Rasmussen in Duitsland en kende een aantal lastige opgaves. “Het bouwen van een groot jacht rond een padelbaan was de belangrijkste opdracht, denk ik”, zei Andreas Hering, de projectmanager van de Duitse scheepswerf. Het meermaals bekroonde superjacht heeft acht hutten voor 16 gasten en kan 35 bemanningsleden aan boord vervoeren. Zij kunnen