Catawiki is een samenwerking aangegaan met het Formule 1-team Scuderia AlphaTauri. De veilingwebsite zet zich vol in op de verkoop van sportmemorabilia, wat een alliantie met een F1-team een logische vervolgstap maakt. Hét hoogtepunt van de eerste reeks veiling, is zonder twijfel de voormalige Formule 1-auto van tweevoudig wereldkampioen Max Verstappen.

Fans van de koningsklasse van racesport worden op hun wenken bediend. Binnenkort kunnen zij namelijk meebieden op allerlei hebbedingetjes – van gesigneerde racepakken tot helmen – van hun favoriete coureurs. Maar ook peperdure auto-onderdelen, zoals voor- en achtervleugels, stoelen of versnellingsbakken passeren de revue.

STR11 van Max Verstappen

Het absolute klapstuk van de veiling is echter de STR11 waarmee Verstappen in 2016 reed bij Scuderia Toro Rosso. Scuderia AlphaTauri werd in 2006 overgenomen door Red Bull en fungeert sindsdien als het tweede team van de grootmacht. In 2020 werd een naamswijziging doorgevoerd.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Catawiki (@catawiki)

Dit exemplaar (chassisnummer 4) is gebruikt door door Carlos Sainz en Daniil Kvyat, terwijl deonderdelen rondom het chassis werden bestuurd door Max Verstappen, Carlos Sainz en wederom Daniil Kvyat. De hoogste bieder moet de F1-auto, zonder motor, zelf ophalen in de fabriek in Faenza, Italië. Deze trip kan gecombineerd worden met een exclusieve rondleiding door de fabriek.

Marc Jans, expert motorsport bij Catawiki, spreekt van een unieke kans. “Deze auto’s zijn doorgaans niet voor een algemeen publiek verkrijgbaar. Soms wordt een F1-wagen aangeboden, maar dat zijn vooral demo-exemplaren zonder motor, stuur, ophanging en elektronica. Deze heeft echt gereden en heeft alles, behalve de motor.”

“We verkopen onze geschiedenis niet, alleen een deeltje”

“We willen onze fans de kans geven een stukje van de rijke geschiedenis van ons team te bezitten’, vult Franz Tost, teambaas van de Formule 1-ploeg, aan. “Mensen vragen ons geregeld of ze memorabilia of onderdelen van auto’s kunnen kopen. Maar we hebben niet de infrastructuur om dat te organiseren”, vertelt hij. “Het lijkt me bijzonder dat straks een object van Toro Rosso of Scuderia AlphaTauri in de huiskamers van onze fans staat, en dat zelfs een van onze raceauto’s in een privégarage staat.”

Ondertussen is de minimumprijs al bereikt. Sterker nog; er is al € 455.000 op geboden, terwijl de veiling op 12 juli sluit. Daarmee komt het aardig in de buurt van de waardeschatting van de expert: tussen de € 500.000 – € 750.000. De uiteindelijke winnaar van het stukje sportgeschiedenis zal ook nog 9% aan veilingkosten moeten afrekenen.

Formule 1 Max Verstappen-02