De gemiddelde pensioenuitkering is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type pensioenregeling, de duur van de opbouw, de hoogte van het opgebouwde kapitaal en de levensverwachting van de pensioengerechtigde. Daarnaast kunnen economische factoren en beleidsveranderingen ook van invloed uitoefenen op de hoogte van de pensioenuitkeringen.

Het Nederlandse pensioenstelsel

Over het algemeen is het echter wel bekend dat het pensioenstelsel in Nederland onder druk staat en dat er veranderingen worden doorgevoerd om de houdbaarheid van het stelsel te waarborgen. Dit kan in de toekomst mogelijk gevolgen hebben voor de hoogte van de pensioenuitkeringen.

Momenteel ligt de pensioenleeftijd in Nederland op 66 jaar. Maar kans is groot dat die leeftijd langzamerhand stijgt. Dat kan op weerstand stuiten bij de Nederlanders. Kijk alleen al naar de situatie en rellen in Frankrijk omtrent de verhoging van de pensioenleeftijd. Maar goed, met een van de beste pensioenstelsels ter wereld, hebben we doorgaans weinig te klagen. Ook al zijn we daar enorm goed in.

Foto: Raisin

Gemiddelde pensioenuitkering in Nederland (anno 2023)

Zodra u 66 kaartjes heeft uit mogen blazen heeft u, indien opgebouwd, kunt u gebruik maken van de Algemene Ouderdomswet (AOW). Het gemiddelde bruto pensioenbedrag in Nederland ligt volgens Raisin Bank in 2023 € 5.148 per maand. Dit is helaas exclusief belastingen en premies. Netto blijft er dus fors minder van over: geschat zo’n € 3.900 per huishouden.

“In 2018 was het gemiddelde pensioen van AOW-huishoudens € 3830. Gecorrigeerd voor inflatie bedraagt dit in 2023 rond de € 5135”, schrijft het bankenplatform. Gemiddeld gezien ontvangen mannen meer pensioen dan vrouwen. Aangezien het ene geslacht gemiddeld meer heeft gewerkt (vanwege onder andere zwangerschappen) en het feit dat vrouwen meer deeltijd werken.

Zo ontvangen alleenstaande vrouwen een gemiddeld bedrag van zo’n €2.632 netto per maand en mannen een gemiddeld bedrag van zo’n €3.105 netto per maand. In het geval dat iemand samenwoont en één van beiden een AOW ontvangt, dan wordt er maandelijks €5.380 overgemaakt. Maar wanneer beide partners allebei AOW ontvangen, dan ligt dit bedrag op zo’n €4.711 per maand.