Waanzinnig. Dat woord omschrijft de Wimbledon-finale tussen Carlos Alcaraz (20) en Novak Djokovic (36) perfect. De nummers 1 en 2 van de ATP-Ranking namen het afgelopen zondag tegen elkaar op in een zinderende finale. Uiteindelijk moest de veteraan zijn betere erkennen in het jonge talent. Alcaraz werd de derde Spanjaard die het prestigieuze grandslamtoernooi op zijn naam heeft kunnen zetten.

20-jarige Carlos Alcaraz wint Wimbledon

Na het verslaan van Alexandre Müller, Nicolás Jarry, Matteo Berrettini, Holger Rune en Daniil Medvedev, moest de 20-jarige Carlos Alcaraz het in de finale opnemen tegen 23-voudig Grand Slam-winnaar Novak Djokovic. Op een aantal moment gingen de twee gelijk op, maar de Serviër had niet altijd een antwoord op de verwoestende en precies geplaatste uithalen van de jonge Spanjaar, bijgenaamd Carlitos.

Na uren aan bloedstollende rally’s sloeg Djokovic in de beslissende set de bal in het net. Alcaraz viel op een karakteristieke manier op de grond, precies zoals landgenoot Rafael Nadal dat deed in 2008, zoals te zien op de onderstaande video.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Wimbledon (@wimbledon)

Hij heeft het gewoon geflikt. Alcaraz heeft hiermee zijn tweede Grand Slam-titel mee in de wacht geslepen, nadat hij afgelopen jaar de US Open won. Bovendien is de Spanjaard met zijn 20 jaar en 72 dagen de op twee na jongste speler die de Wimbledon-titel in het mannenenkelspel wint. Alleen Boris Becker (1985 en 1986) en Bjorn Borg (1976) waren jonger.

“Dit was pas mijn vierde toernooi op gras. Ik won hier en op Queen’s. Het is vooral dankzij mijn team, maar ik ben er echt trots op hoe snel ik leer. Ik ben nog jong, maar ik had niet verwacht om al zo snel dit te kunnen bereiken”, zei de Spanjaard na de overwinning.

Tijdens het interview op het Centre Court, direct na de pot, prees Djokovic zijn koelbloedige tegenstander. “Om eerlijk te zijn heb ik nog nooit tegen een speler als hij gespeeld. Roger (Roger Federer, red) en Rafa (Rafael Nadal, red) hebben hun eigen duidelijke sterke en zwakke punten. Carlos is een zeer complete speler. Verbazingwekkende aanpassingsmogelijkheden waarvan ik denk dat ze essentieel zijn voor een lang leven en voor een succesvolle carrière op alle ondergronden.”

Record aan prijzengeld

De sportieve mijlpaal is ongetwijfeld het meest waardevol voor de 20-jarige, maar voor niets gaat de zon op. De winnaar van het grandslamtournooi kan gelukkig rekenen op een gigantische beloning.

Zo staat Wimbledon bekend om zijn uitstekende prijzengeld, dat in de loop der jaren gestaag is gestegen. De All England Lawn Tennis and Croquet Club, de organisator van het toernooi, is zich ervan bewust dat de financiële beloning een grote rol speelt in het aantrekken van ’s werelds beste spelers en publiek.

Dit jaar wordt zelfs een record aan prijzengeld uitgeloofd. De organisatoren van het legendarische toernooi hebben namelijk medegedeelde dat er dit jaar £ 44,7 miljoen pond (omgerekend circa € 52,3 miljoen) te verdelen valt. Dat komt neer op een stijging van 17,1 % ten opzichte van 2019.

Wie er in de eerste ronde uitvliegt gaat huiswaarts met de troostprijs van € 64.000, terwijl de winnaars van het enkelspel – mannen en vrouwen – € 2,75 miljoen ontvangen voor de moeite. We hoeven ook geen medelijden met Djokovic te hebben. Hij ging naar huis met omgerekend circa € 1,37 miljoen.