Wim Hof is een expert op het gebied van ademhalingstechnieken en koude-trainingen. Hij heeft wereldwijd bekendheid verworven door zijn vermogen om extreme temperaturen te weerstaan en heeft verschillende records en prestaties op zijn naam staan. Dankzij zijn zoon houdt hij zijn kop financieel met gemak boven water.

Wim Hof Methode

Geboren op 20 april 1959 in Sittard, Nederland, begon Wim Hof op jonge leeftijd een interesse te ontdekken in het verleggen van grenzen van het menselijk lichaam en geest. Hij ontwikkelde zijn eigen methode, die hij de “Wim Hof Methode” noemt, bestaande uit ademhalingsoefeningen, meditatie en blootstelling aan kou. De Wim Hof Methode heeft ook wetenschappelijke interesse opgewekt. Hof beweert dat zijn ademhalingstechnieken en blootstelling aan kou het immuunsysteem kunnen versterken en stress kunnen verminderen.

Verschillende wetenschappelijke studies zijn uitgevoerd om de effecten van zijn methode te onderzoeken, en er is aangetoond dat zijn technieken daadwerkelijk invloed hebben op het autonome zenuwstelsel en het immuunsysteem. Zo hebben wetenschappers van de Radboud Universiteit in 2014 bevestigt dat ademhalingstechnieken en blootstelling aan kou inderdaad een positieve invloed heeft het autonome zenuwstelsel en immuunsysteem van mensen.

Hof heeft in totaal 26 Guinness World Records op zijn naam gezet, waaronder het record voor het langste ijsbad. Op 26 januari 2008 verbrak hij zijn eigen record door 1 uur, 13 minuten en 48 seconden in een ijsbad te blijven. Hij heeft ook records gevestigd voor het beklimmen van kolossale bergen, zoals de Kilimanjaro, in een korte broek en zonder schoeisel.

“I must be a f*cking good businessman, because I sell cold and air”

Ook op zakelijk gebied gaat het bij Wim Hof voor de wind, terwijl dat niet altijd zo geweest. The Iceman woonde vanaf zijn 17e ruim acht jaar lang in een kraakpand en heeft op diverse momenten in zijn leven met schulden te maken gehad.

Momenteel is dat een héél ander verhaal en heeft hij verschillende bronnen van inkomst voor zichzelf gerealiseerd. Dat heeft hij mede te danken aan zijn oudste zoon Enahm Hof (CEO van familiebedrijf Innerfire) ligt, het zakelijk brein achter het bedrijf waarmee de familie de afgelopen jaren ‘miljoenen’ heeft verdiend.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Wim Hof (@iceman_hof)

De 64-jarige Wim Hof geeft workshops en online cursussen, schrijft succesvolle boeken en heeft hij een goedlopende app en website. Zijn website trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers en volgens SimulairWeb levert dat jaarlijks naar schatting tussen de  $ 15 miljoen en $ 25 miljoen op.

Wim Hof wil “miljarden verdienen”

“Ik wil miljarden verdienen en dat ga ik ook doen”, zegt Wim Hof in gesprek met Quote voor hun editie genaamd ‘Zenfluencers’. “Ik zeg weleens op het podium: “I must be a fucking good businessman, because I sell cold and air.” Miljarden verdienen… Klinkt dat niet wat gek voor iemand die mensen wil helpen met het verleggen van grenzen? Klopt, maar Hof is niet geldhongerig. Hij wil die miljarden juist gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek en projecten. “Ik wil mijn theorieën bekrachtigd zien en miljarden mensen bereiken.”

Die miljarden zijn er nog niet, maar dat de familie Hof goed in de slappe was zit, moge duidelijk zijn. In 2019 had Innerfire BV een vermogen van € 6 miljoen, maar dat zal nu ongetwijfeld hoger liggen. De exacte cijfers zijn onduidelijk, maar diverse bronnen melden dat het fortuin van Hof boven de € 10 miljoen prijkt.

Schadevergoeding van € 60 miljoen

Hoewel Wim Hof dus een goed voorbeeld is van dat vastberadenheid, hard werken en geloof in jezelf de kracht heeft om een leven te transformeren, heeft zijn succesvolle methode ook een keerzijde. Wim Hof wordt namelijk aansprakelijk gesteld voor de dood van een 17-jarig meisje. Het Amerikaanse meisje is namelijk accidentele verdronken tijdens één van de oefeningen van ‘The Iceman’, waardoor haar vader € 60 miljoen aan schadevergoeding eist van de Nederlander.

Het is al eerder voorgekomen dat iemand verdronk tijdens de technieken van Hof. Zijn zoon benadrukt daarom nogmals dat men de Wim Hof Methode ‘niet’ in het water moet toepassen. “Overal op onze site en bij al onze uitingen waarschuwen we mensen, meer kunnen we niet doen.”