De veelbesproken overname van de Zwitserse bank Credit Suisse is een waar debacle geweest. Miljarden gingen verloren en diverse bedrijven, partijen, aandeelhouders en individuen werden gedupeerd. Maar ten tijden van deze turbulente periode werd een Saoedische prins betrapt met $ 78 miljoen aan onbetaalde rente en leningen.

Fahad Bin Sultan verliest zijn jacht aan Credit Suisse

Het is het verhaal van prins Fahad Bin Sultan. Om de toch de schade te dekken werd zijn adembenemende superjacht Sarafsa ter waarde van $ 65 miljoen in beslag genomen. Maar ja, de een zijn dood is de ander zijn brood. De Zwitserse bank heeft het plezierschip van 82 meter lang via Burgess Yachts ondertussen namelijk verkocht aan de Fransoos Olivier Leclercq. Ofwel de zoon van de oprichter van Decathlon, ’s werelds grootste detailhandelaren in sportartikelen.

Het schip arriveerde op 28 juni in de haven van het Italiaanse Genua en zal daar een refit van $ 50 miljoen ondergaan. Van het verlengen van het schip met bijna zeven meter tot het opnieuw schilderen van haar enorme romp.

Superjacht Sarafsa-03

“Dit is een jacht waar je drie tot vier maanden aan boord zou kunnen wonen, je zou er je eiland van kunnen maken, je eigen drijvende huis”, zei de oprichter van Winch Design, de partij die verantwoordelijk is geweest voor het volledige ontwerp van het vaartuig. “Het interieur is prachtig klassiek, maar het kan ook worden aangepast aan een eigentijdse stijl.”

Hoogtepunten van superjacht Sarafsa

Hoewel het jacht dat in 2008 door Devonport Yacht werd gelanceerd misschien wat gedateerd lijkt, wat de refit verklaart, moeten we de ruimtes absoluut niet onderschatten. Bepaalde kenmerken van de boot zullen dan ook vermoedelijk ongewijzigd blijven, zoals de fitnessruimte, het zwembad, de schoonheidssalon, het helikopterplatform en de bioscoop met 11 zitplaatsen tegenover de twee verdiepingen tellende privé-suite van de eigenaar.

Superjacht Sarafsa-02

Ook zal de liefde van de oorspronkelijke eigenaar voor de Middellandse Zee hoogstwaarschijnlijk bewaard blijven. De hutten zijn dan ook toepasselijk vernoemd naar enkele iconische bestemmingen, zoals Portofino, Monaco en Santorini. Er zijn nog vier andere suites waardoor er voldoende accommodatie is voor 14 bevoorrechte gasten.

Op 4 oktober van 2022 werd het superjacht met € 10 miljoen in prijs verlaagd. Vanaf dat moment had men genoeg aan € 65.000.000. Een bedrag dat Olivier Leclercq wel heeft liggen. In 2014 schatte La Voix du Nord zijn vermogen op € 1.76 miljard.