Het Aziatische land Singapore heeft zo’n $ 1 miljard aan activa als woningen, voertuigen, luxegoederen en goudstaven in beslag genomen van zeker 12 buitenlanders. Dat is in het kader van één van de grootste politieonderzoeken van Singapore naar het witwassen van geld en vervalsingen. De verdachten hebben de Cypriotische, Turkse, Chinese, Cambodjaanse en Ni-Vanuatu-nationaliteit.

Singapore bevriest voor ruim $ 1 miljard aan goederen van buitenlanders

De 12 aangehouden verdachten zijn aangehouden op verdenking van valsheid in geschrifte, het witwassen van geld en verzet tegen arrestatie. De verdachten zouden op een illegale manier zo’n $ 1 miljard aan vermogen hebben vergaard, bestaande uit bijvoorbeeld luxe bungalows, auto’s, sieraden en tassen. De groep buitenlanders zou betrokken zijn bij het witwassen van de opbrengsten van misdrijven uit hun buitenlandse georganiseerde misdaadactiviteiten, gekoppeld aan oplichting en online gokken.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door CNA (@channelnewsasia)

Afgelopen week vond een heuse blitz plaats in het relatief kleine Aziatische land, vaak gezien als het economische centrum van Zuidoost-Azië. 400 agenten vielen tegelijkertijd verschillende GCB-bungalows en luxe appartementen binnen in Singapore om verschillende verdachten te arresteren. De binnengevallen gebieden waren onder meer  in de luxe wijken Tanglin, Bukit Timah, Orchard Road, Sentosa en River Valley. Bij de invallen werden elf mannen en één vrouw aangehouden, acht anderen zijn nog op de vlucht.

De politie kwam het gezelschap na een tip op het spoor. Er volgde volgens The Straits Times een uitgebreid onderzoek waarbij de analyse van verdachte transactierapporten (STR’s) van financiële instellingen over de vermeende verdachte activiteiten zorgvuldig werd doorgespit. Er waren volgens de politiewoordvoerder alarmsignalen zoals verdachte geldstromen, twijfelachtige documentatie over de bron van rijkdom of fondsen, en inconsistenties of ontwijkende informatie opgepikt door de financiële instellingen die de STR’s hadden ingediend. De totale vangst: twee goudstaven, meer dan $ 23 miljoen aan contant geld, meer dan 250 luxe tassen en horloges, meer dan 270 sieraden, meer dan 120 elektronische apparaten en 11 documenten met betrekking tot virtuele activa. Ook werden 50 auto’s en 94 woningen bevroren. De verdachten beschikten tevens allemaal over meerdere valse paspoorten.

40-jarige Cypriotische verdachte gewond na sprong van balkon

Het aanhouden van de internationale verdachten-groep – variërend in de leeftijd van 31 tot 44 jaar – ging niet zonder slag of stoot. Alle verdachten werden vanzelfsprekend gesommeerd om gewoon mee te werken maar aan dat verzoek werd geen gehoor gegeven. Een 40-jarige Cypriotische staatsburger sprong naar verluidt uit het balkon op de tweede verdieping van zijn woning toen de politie hem beval de deur te openen. Hij werd door de politie gevonden, verstopt in een afvoer en werd gearresteerd, aldus de politieverklaring.

De aangehouden personen kunnen bij bewijs een gevangenisstraf van maximaal tien jaar en/of een boete van maximaal honderdduizenden dollars riskeren. Op vervalsing met als doel bedrog staat een soortgelijke gevangenisstraf en kan een boete staan.