Nederland is een reislustige natie, maar iedereen weet dat een vliegvakantie al snel in de bedragen oploopt. Zeker in het hoogseizoen. Van het boeken tot een geschikte accommodatie tot een vlucht vinden, het is gegarandeerd een geld- en tijdrovende onderneming. In sommige landen kost het bovendien honderden euro’s om met de taxi van het vliegveld naar de dichtstbijzijnde stad te komen.

Amsterdam compliteert de top 10

Reiswebsite Reistijger.nl heeft alle Europese landen, exclusief Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland, onder de loep genomen om te kijken waar de goedkoopste en duurste taxiritten worden gereden. En wat blijkt? Amsterdam staat op de 10e plaats van duurste taxiritten met een prijs van € 63.

Dat bedrag valt in het niet met de nummer één op de lijst: Vaduz, de hoofdstad van dwergstaat Liechtenstein. Daar kost een ritje vanaf Zurich Airport, de dichtstbijzijnde luchthaven, maar liefst € 432. Aanzienlijk meer dan de nummer twee: Monaco, waar een taxirit naar het centrum € 130 kost. Deze twee hebben echter iets met elkaar in gemeen.

Vaduz

Vaduz, Vorstendom Liechtenstein

De kosten zijn hier zo hoog omdat de stad geen eigenvliegveld; reizigers moeten zelfs de grens over om hun bestemming te bereiken. Daarbovenop komt dat het sowieso dure landen zijn, wat het prijskaartje verklaard. Op nummer drie staat Oslo. Ook hier speelt afstand een rol: de Noorse hoofdstad is namelijk zo’n 50 kilometer verwijderd van het vliegveld.

Om deze kosten in perspectief te plaatsen; gemiddeld kost een rit van het vleigveld naar het centrum van de stad  per taxi € 55, terwijl de meest voorkomende prijs € 38. Er zijn namelijk een aantal landen die het gemiddelde flink omlaag trekken.

Heeft u behoefte aan een budgetvakantie? Pak uw spullen en reis af naar Estland. Om van het vliegveld in hoofdstad Tallinn te komen hoeft u slechts € 7 mee te nemen. Ook Boekarest, Roemenië (€ 22), Tirana, Albanië (€ 24), Pristina, Kosovo (€ 25) en Warschau, Polen (€ 26) zijn geen hoge kostenposten.

10 duurste taxiritten van het vliegveld naar het stadscentrum

1. Vaduz, Liechtenstein (Zurich Airport): € 432
2. Monaco (Nice Airport): € 130
3. Oslo, Noorwegen: € 123
4. Londen, Verenigd Koninkrijk € 91
5. Kopenhagen, Denemarken: € 74
6. Berlijn, Duitsland € 74
7. Dublin, Ierland € 74
8. Rome, Italië € 73
9. Stockholm, Zweden € 63
10. Amsterdam, Nederland € 62

10 goedkoopste taxiritten van het vliegveld naar het stadscentrum

1. Tallinn, Estland: € 7
2. Boekarest, Roemenië: € 22
3. Tirana, Albanië: € 24
4. Pristina, Kosovo: € 25
5. Warschau, Polen: € 26
6. Sofia, Bulgarije: € 27
7. Valetta, Malta: € 27
8. Madrid, Spanje: € 30
9. Skopje, Noord-Macedonië: € 30
10. Bratislava, Slowakije: € 30

In de meeste steden hierboven is Ubers actief, een goedkoper alternatief ten opzichte van de standaard taxi. Het gemiddelde prijsverschil is volgens Reistijger 29%. Het prijsverschil is het grootst in Bratislava, waar een Uber maar liefst 82% goedkoper is.