Nederland blijft voor groeiende uitdagingen staan. De arbeidsmarkt is daar geen uitzondering op. Grootschalig personeelstekort treft diverse sectoren van de economie en uit onderzoek blijft dat maar liefst 75% van ondernemers in Nederland werknemers tekort komt.

Personeelstekort blijft enorm hoog

Het onderzoek is gedaan door het Conjunctuurenquête Nederland van het CBS, de Kamers van Koophandel, het Economische Instituut voor de Bouw, en de werkgeversorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW. Door het personeelstekort is de werkdruk flink toegenomen, met alle gevolgen van dien.

Ondanks dat driekwart van de ondernemers dus werknemers nodig heeft, is het procentueel lager dan afgelopen jaar. In de zomer van afgelopen jaar leek het hoogtepunt bereikt te zijn: 142 openstaande vacatures per 100 werklozen. Het dus iets afgenomen, maar alsnog hoog: 122 vacatures per 100 werknemers.

Om dat in perspectief te plaatsen: tijdens corona was het aanzienlijk lager, toen er per 100 werklozen 142 openstaande vacatures waren.

Redenen van het schrijnende tekort aan personeel in Nederland

We kunnen niet vingertje wijzen naar één reden, maar een belangrijke bron van het personeelstekort is de vergrijzende bevolking. Met een toenemend aantal oudere werknemers dat met pensioen gaat, is er een tekort aan jongere arbeidskrachten om hun plaats in te nemen. Dit wordt versterkt door een dalend geboortecijfer, wat leidt tot ontgroening en een verminderde instroom van jonge werknemers.

De gevolgen van het personeelstekort zijn breed en tastbaar. Bedrijven hebben moeite om vacatures in te vullen, wat leidt tot vertragingen, verminderde productiviteit en soms het uitstellen van dienstverlening. Dit drijft vaak de lonen omhoog, aangezien werkgevers bereid zijn meer te betalen om competente kandidaten aan te trekken.

15 % van de ondernemers zijn door het tekort aan arbeidskrachten de arbeidskosten gestegen. Met name in de horecasector. Ook is men steeds meer bereid om minder geschikt of gekwalificeerd personeel aan te nemen, om de tekorten te compenseren.

Om deze uitdaging aan te pakken, zijn diverse oplossingen nodig. Het personeelstekort dwingt bedrijven en beleidsmakers om creatieve strategieën te ontwikkelen. Het creëren van aantrekkelijke werkomstandigheden, investeren in technologische innovatie en het bevorderen van intersectorale mobiliteit zijn stappen in de goede richting. Al met al is het personeelstekort een complexe kwestie die vraagt om een gecoördineerde inspanning.