Op zo’n 35 kilometer voor de kust van Beaulieu-sur-Mer, een Zuid-Franse gemeente dat deel uitmaakt van het arrondissement Nice, is het Italiaanse jacht Cujo gezonken na een onduidelijk incident op het water. Eeuwig zonde, want dit jacht heeft een verassend rijke geschiedenis. “Meer dan een schip, een stukje geschiedenis”, aldus de Yachtside Group.

20 meter lang jacht Cujo gezonken

De oorzaak van het ongeval blijft onbekend, maar ingewijden melden aan BOAT International dat het jacht “iets drijvend in het midden van de romp raakte waardoor het begon te zinken”. Uit een persbericht van de Gendarmerie des Alpes-Maritimes blijkt dat de Nautical Brigade van Antibes Nautibes heeft gereageerd op een noodoproep die op 29 juli om 12.30 uur lokale tijd werd ontvangen.

45 minuten later kwamen de hulptroepen ter plaatsen, maar ze konden niets meer voor het jacht betekenen. Wél konden ze alle zeven passagiers evacueren op een reddingsvlot en een aantal spullen veiligstellen.

Laatste zomer van prinses Diana

De oorspronkelijke eigenaar was de Oostenrijkse ondernemer John von Neumann, die aan het roer stond van de introductie van het merk Porsche in de Verenigde Staten. Hij gaf de Italiaanse scheepswerf Baglietto de opdracht om Cujo recordbrekend snel te maken, maar verkocht het jacht later aan Mohamed Kashoggi, de neef van Dodi Al-Fayed; de verloofde van prinses Diana.

Dodi nam Cujo vervolgens over en de twee raakte onafscheidelijk. Als eigenaar bracht hij het jacht in contact met beroemdheden als Robert Downey Jr., Clint Eastwood en Bruce Willis, die flaneerden op het jacht in de weelderige badplaats Saint-Tropez. Dit ging door tot 1997, toen prinses Diana en Dodi bij elkaar kwamen. Helaas was dit de laatste zomer voor hen. Zij kwamen samen om het leven door het veelbesproken auto-ongeluk in een tunnel bij de Pont de l’Alma in Parijs.

Cujo bleef in de familie, maar werd alleen gebruikt als taxiboot tussen het vliegveld en de familievilla in Saint-Tropez. In 2018 werd er $ 800.000 afgerekend voor een refit. Weggegooid geld, zo blijkt, want naar verluidt ligt het jacht nu op 762 meter onder water.