Naar verluidt zouden 800 auto’s nog “redelijk bruikbaar” zijn, maar het overgrote deel van de cargo van het uitgebrande vrachtschip Fremantle Highway, die eerder deze week in fik vloog, vermoedelijk vanwege één van de 498 elektrische auto’s, zal verloren gaan.

Rolls-Royces aan boord van uitgebrande vrachtschip

Hoewel het op wonderbaarlijke wijze nog altijd onduidelijk is wat er allemaal aan boord was van het vrachtschip, meldt BMW, eigenaar van Rolls-Royce, dat er ook modellen van het iconische Britse automerk op het schip geparkeerd stonden. Wetende dat zelfs de goedkoopste Rolls-Royce sowieso al meer dan € 250.000 kost, is het geen verassing dat de totale schade van de brand richting de € 300 miljoen gaat.

Ook andere Duitsen merken hebben verklaard dat hun auto’s aan boord van het vrachtschip zijn. Mercedes heeft bevestigd dat er minstens enkele honderden auto’s van dat merk aan boord zijn, terwijl Volkswagen aan het ANP heeft medegedeeld dat “een zeer klein deel” van de auto’s aan boord van Volkswagen Group afkomstig is.

Leeghalen van Fremantle Highway

Het cijfer varieert een beetje per bron, maar de meeste persbureau’s schrijven dat het schip in totaal 3.783 auto’s vervoert. Daarvan zijn 498 elektrisch, zo verklaarde de Japanse rederij K-Line aan het Duitse persbureau DPA. Aanzienlijk meer dan de 25 die de Nederlandse Kustwacht in eerste instantie meldde.

Nadat het vuur eindelijk onder controle was, kon het schip onder begeleiding van een sleper van de kustwacht en een oliebestrijdingsschip van Rijkswaterstaat koers zetten richting Eemshaven, waar het schip inmiddels is aangekomen. Vanwege de aanwezige infrastructuur en de faciliteiten zou dit de meest geschiktste plek zijn om het schip te bergen, aldus Rijkswaterstaat. Honderden personen kwamen op dit spektakel af, zoals te zien op het bovenstaande Twitter (X)-bericht.

Zodra Fremantle Highway eenmaal aangemeerd ligt, kan het leeghalen van het gigantische vaartuig beginnen. Die klus nemen Multraship Towage & Salvage en SMIT Salvage voor hun rekening.