De Rotterdamse rechter heeft geoordeeld dat multi-miljonair Pieter Schoen (Techfashion), bekend van televisieprogramma Dragon’s Den, € 1,7 miljoen betalen aan ondernemer Wil van Esch. Schoen liet via een appje weten de aandelen van startup Colect, waar hij sinds 2019 bij betrokken is, over te nemen, maar trok zich uiteindelijk terug. Belofte maakt schuld, oordeelt de rechter, dus moet Schoen gewoon lappen.

Appje van grootaandeelhouder Pieter Schoen

Volgens Schoen betekende het appje met daarin een ‘dealsheet’ geen definitief akkoord. Voordat hij het daadwerkelijk rond wilde maken, was hij van plan eerst de specificaties van de deal te bespreken. Van Esch voelde zich belazerd en klopte aan bij de Rotterdamse rechter. Het bleek geen hele kluif te zijn, want de strekking was vrij gauw duidelijk. Of het nu via de mail of op WhatsApp besproken is, een deal is een deal.

Het houdt in dat Schoen die € 1,7 miljoen (€ 1.722.929 om precies te zijn) gewoon moet betalen. Doet hij dit niet, dan wordt hem een dwangsom opgelegd voor iedere dag dat hij niet voldoet aan de betaling. “Als je elkaar de hand schudt, is een deal wat mij betreft een deal. Dat het ook zo werkt op deze manier, wist ik niet”, vertelt Schoen in gesprek met Quote. “In mijn ogen was het logisch geweest als ik de voorwaarden eerst had kunnen bespreken met de andere aandeelhouders. Maar de rechter vindt mij als grootaandeelhouder machtig genoeg om daar een leidende rol in te kunnen spelen.”

Geld werd meteen overgemaakt

Verder blijkt dat Schoen absoluut geen wrok koestert en er niet minder om heeft geslapen. “Ik heb Wil gelijk gefeliciteerd. Met de uitspraak van de rechter ben ik dan ook helemaal tevreden en Colect is een prachtig bedrijf”, zegt hij. “Ik heb de €1,7 miljoen meteen de dag na de uitspraak overgemaakt.”

Ondernemer Pieter Schoen

Ondernemen is hem met de paplepel ingegoten, dus Schoen weet waneer hij zijn ‘verlies’ moet nemen. Het feit dat hij een bedrag als € 1,7 miljoen meteen kan overmaken, geeft aan met wat voor iemand we te maken hebben.

Tijdens zijn studententijd beginnen de zaken bij Schoen al serieuze vormen aan te nemen. Hij is pas 25 jaar wanneer hij een bod van € 40 miljoen krijgt. Het bod werd afgewezen, maar achteraf gezien had hij daar beter op in kunnen gaan. Anderhalf jaar later was het namelijk  over en uit met de pret en ging zijn bedrijf failliet.

In 2018 maakt hij een gigantische klapper toen hij zijn Nederlandse Energie Maatschappij (NLE) voor € 200 miljoen aan energieleverancier Nuts Groep verkocht. Sindsdien heeft hij belangen in tientallen bedrijven en is hij ook actief op de vastgoedmarkt. In 2021 werd zijn vermogen geschat op niets minder dan € 175 miljoen.

Lees hier de volledig uitspraak.