Geldzorgen zijn een alledaags fenomeen dat veel mensen raakt, ongeacht hun leeftijd of achtergrond. Echter, in Nederland lijkt een specifieke groep steeds vaker te kampen met financiële problemen: jongeren tussen de 18 en 25 jaar oud. Deze leeftijdsgroep wordt geconfronteerd met unieke uitdagingen op het gebied van werk, studie, wonen en onafhankelijkheid, die kunnen bijdragen aan hun geldzorgen, blijkt uit cijfers van het CBS.

Mogelijke oorzaken van geldzorgen onder jongeren

Veel jongeren gaan direct na de middelbare school studeren en worden geconfronteerd met hoge collegegelden, studieleningen en kosten voor studiemateriaal. Dit kan leiden tot aanzienlijke schulden en financiële stress. Zodra dat traject er eenmaal opzit, volgt de volgende uitdaging. De concurrentie op de arbeidsmarkt is hevig en het vinden van een stabiele baan kan voor jongeren een lastige opgave zijn.

Jonge werkzoekenden hebben te maken met tijdelijke contracten, lage lonen en onzekere arbeidsomstandigheden, waardoor ze moeite hebben om financiële zekerheid te vinden.

Daarbij komt ook het ongunstige woonklimaat; het vinden van betaalbare huisvesting is geen fluitje van een cent. De beperkte beschikbaarheid van betaalbare woningen zorgt ervoor dat jongeren een groot deel van hun inkomen aan huur moeten besteden, waardoor er weinig budget overblijft voor andere uitgaven.

CBS

Afbeelding: CBS

Mentale gezondheid gaat achteruit

Financiële stress kan een grote tol eisen op de mentale gezondheid van jongeren. Angst, depressie en andere psychische problemen zijn vaak gerelateerd aan geldzorgen, wat de algehele leefkwaliteit van leven van jongeren negatief beïnvloedt. Zeker na de coronajaren zijn deze klachten onder de jongeren enorm toegenomen. Volgens het RIVM geeft een op de drie jongeren aan mentale klachten te ervaren. Ook zal social media hierin een rol spelen, aangezien onder meer influencers pretenderen een zorgeloos en financieel onafhankelijk leven te leiden.

Het moge duidelijk zijn: geldzorgen onder jongeren tussen de 18 en 25 jaar oud vormen een groeiend probleem in Nederland. Dat blijkt verder ook uit een onderzoek van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS), ‘Sociale samenhang en welzijn’. Drie op de tien volwassenen zijn somber over hun financiële toekomst, maar vooral de 18- tot 25-jarigen en alleenstaande ouders maken zich zorgen.

“Van de 18- tot 25-jarigen maakte in 2022 36 procent zich veel zorgen over de toekomstige, financiële situatie. Onder elke volgende leeftijdsgroep neemt dit aandeel af, tot 23 procent onder 75-plussers; zij maakten zich het minst vaak zorgen over hun financiële toekomst”, aldus het CBS.

In werkelijkheid zal dit procentueel waarschijnlijk hoger liggen, aangezien niet iedereen zich comfortabel voelt om zich te uiten over zijn of haar (geld)zorgen. Zo stelt VN-kinderrechtenorganisatie UNICEF in een soortgelijk onderzoek dat maar liefst 60% van de jongeren financiële zorgen heeft.